Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Historie kuchenne arrow Święta Zofija pąki rozwija
Święta Zofija pąki rozwija | Drukuj |
środa, 06 maja 2009
Kiedyś się mówiło „Święta Zofija pąki rozwija”. Tym czasem od kilku lat bzy -  takie dla mnie Zosine kwiaty w połowie maja już przekwitają, a dobrze pamiętam lata, kiedy  Mama dostawała gałązki bzu ledwie w pąkach.

W ubiegłym roku wyjątkowo wcześnie i obficie zakwitły oba lilaki. Jeszcze nie skończył kwitnienia dereń, a już pachniało w ogrodzie bzem, już oliwnik się rozzłocił i zapachniał…  zaraz po nim akacja i biała jak welon panny młodej wiśnia, potem pigwa  i pigwowce.
To wszystko trwało chwilę. Raz tylko zdążyliśmy usmażyć  akacjowe racuszki.  Nagle wiatr… i po kwiatach. Tylko kwiaty barwinka, fiołki, niezapominajki i konwalie dłużej trwają bo wtulone w zaciszne kąciki ogrodu i  źdźbła traw zanadto się nie wychylają.

Maj to czas kwiatowych zamieci w ogrodzie. W pewną sobotę ni stąd ni zowąd zerwał się silny wiatr i  nasze śniadanie pod akacją zostało niemal dokładnie zasypane akacjowymi kwiatami. Wszystko,  nawet trawa,  wyglądało  jakby  ktoś  rozsypał  grubą warstwę białego pudru. Kwiaty lądowały wszędzie. Na psim łebku,  kocich ogonach, w maśle, sosach, kawie, herbacie, na dłoniach, we włosach…  Pięknie i pachnąco. Sielsko i anielsko.

Szkoda, że nie widział tego pan Monet…  a może gdzieś widział i stąd jego niezwykłe „Śniadanie na trawie”

Wszystko to chwila; kwiatowa zamieć, imieniny Mamy…

Jak często mawiał mój Tata „ Czas ucieka, wieczność czeka”. Kiedyś jednak tego nie czułam.

Na przyjęcie imieninowe Mamy, podam między innymi faszerowane kapelusze pieczarkowe Mamy Lili. Najlepsze na świecie.
Potrzebne są duże ładne pieczarki, tyle ile osób, a lepiej po dwa  kapelusze na osobę, bo są pyszne, 4 duże cebule, łyżka masła i łyżka oleju do zeszklenia cebuli i pieczarkowych nóżek. 2 surowe i dwa ugotowane na twardo jajka, spora garść posiekanej natki pietruszki, 25 dekagramów mielonego mięsa (drobiowe, cielęce), łyżka gęstej dobrej śmietany, sól i pieprz do smaku i do posypania na wierzch starty, żółty ser.

Szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy do niej rozdrobnione pieczarkowe nóżki i mielone mięso. Na końcu dajemy posiekane, ugotowane na twardo jajka i  pozostałe składniki. Mieszamy, doprawiamy do smaku i wkładamy do ułożonych w naczyniu żaroodpornym  kapeluszy, które wcześniej powinny być umyte pod bieżącą wodą, osuszone i lekko posolone. Możemy na dno każdego kapelusza sypnąć  szczyptę pieprzu i kłaść grudkę masła.

Nakładamy nadzienie, a na wierzchu każdego kapelusika usypujemy kopczyk z żółtego sera. Takie pieczarki są najsmaczniejsze jeśli podamy je na gorąco, dlatego warto je włożyć do piekarnika na 25 – 35 minut przed podaniem do stołu. Pięknie wyglądają podane na liściach sałaty.

Do pieczarek proponuję paluszki, są prawie jak z ciasta francuskiego, delikatne, leciutkie i kruche a w smaku wytrawne dzięki dodatkowi żółtego sera. Zarówno pieczarki jak i paluszki są również doskonałym dodatkiem do czystych zup.
Przepis na znakomite paluszki.

Na półtorej szklanki mąki potrzebujemy niecałą kostkę masła, 2 żółtka, ½ szklanki gęstej śmietany, 2 -3 czubate łyżki startego żółtego sera, sól do smaku. Ja dodaję zawsze trochę kminku.

Ciasto bardzo szybko i sprawnie wyrabiamy i wkładamy owinięte w serwetkę, lub pergamin do lodówki na minimum 10 godzin.

Można jak każde kruche ciasto zamrozić i mieć zapas. Tym razem jednak chodzi o to, by ciasto leżakowało  w chłodzie i ”pracowało”. Najlepiej zrobić ciasto rano i włożyć  do lodówki (zrobi się  je w  10 minut!). Po południu  rozwałkować na grubość około ½ cm. I wykrawać paluszki. Ułożyć je na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem, obsypać solą i kminkiem i upiec w bardzo gorącym piekarniku. Gotowe po 15 minutach.

Można utoczyć z ciasta cienkie wałeczki, i odcinać równej długości paluszki. Ułożone na blaszce posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Są chrupiące i bardzo smaczne.

Proponuję
Nowości
Popularne