Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy
Przepisy i opisy
O księżycu, piersi indyczej i szampańskim sosie | Drukuj |
czwartek, 29 stycznia 2009
Ale miałam rozkoszną noc! Obawiałam się, że z powodu rozrośniętej, akacji to się już nie zdarzy. A jednak! Księżyc w pełni!  Znów w moim oknie! Nie był jak kiedyś pomarańczowy. Tym razem był srebrny, ale prawie tak samo potężny i nie przeszkadzały mu rozczochrane  gałęzie wielkiej akacji, które skutecznie zasłaniają mi widok na ogród i niebo. Dał radę! Kiedy otworzyłam oczy i zobaczyłam tę  piękną, srebrną kulę między gałęziami, tak się ułożyłam na poduszce, żeby mu ułatwić dostęp do mojej głowy. Co ja na to poradzę, my się kochamy! Nie ma w tym śladu egzaltacji. To mój stary przyjaciel!
Czytaj całość...
Kulebiak drożdżowy | Drukuj |
środa, 28 stycznia 2009
Kulebiaki są ze wszech miar godne polecenia. Można je podawać na gorąco jako samodzielne danie obiadowe, wystarczy polać je roztopionym masłem i dodać jakąkolwiek surówkę. Można podać plaster kulebiaka jako elegancki dodatek do czystych zup; pomidorowej, barszczu, bulionu. Kiedy jest zimny, prosto z lodówki możemy go pokroić w plastry, zrumienić na patelni i podać jak grzankę – będzie doskonałym dodatkiem do kufla piwa, czy kieliszka czerwonego wina. 
Czytaj całość...
O tym jak powstało masło, o deputacie, Pazi i Czareńce | Drukuj |
środa, 28 stycznia 2009
Kto mnie zna wie,że nie używam żadnych z najlepiej nawet reklamowanych margaryn. Masło, olej i w niewielkich ilościach smalec ze skwareczkami własnej roboty,od czasu do czasu, kiedy jest niezbędnym dodatkiem do pysznego domowego chleba, do pierogów, do tatusinej hreczki … (kaszy gryczanej).
Czytaj całość...
Kasze - dodatek do zup i drugich dań | Drukuj |
środa, 28 stycznia 2009
Bardzo smacznym dodatkiem do zup jest koska przyrządzona z kaszy manny, czy krakowskiej.
Czytaj całość...
Krupnik mojej Mamy - królewska zupa | Drukuj |
poniedziałek, 19 stycznia 2009
Jesienią bardzo smakuje krupnik. Jeśli zrobimy krupnik z przepisu mojej Mamy, wystarczy za cały obiad, możemy go potraktować jak Ajn topf  (jedno danie)  Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny. W prawdzie dość pracochłonny, ale warto tę pyszną zupę od czasu do czasu ugotować. A na deser...pieczone jabłka.
Czytaj całość...
<< Start < Poprzednia 11 12 13 14 15 16 Następna > Ostatnia >>

Wyniki 127 - 135 z 136
Proponuję
Nowości
Popularne