Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow "Żydowska penicylina" - najlepsze lekarstwo na wszelkie zziębnięcia i wirusy
"Żydowska penicylina" - najlepsze lekarstwo na wszelkie zziębnięcia i wirusy | Drukuj |
piątek, 07 sierpnia 2009

Rosół. Po prostu rosół, ale jaki!

Poprzerastane mięsem kości wołowe, doskonałe są z rostbefu.
Kawałek wołowej pręgi.
Kawałek cielęciny z kostką.
Kilka kurzych skrzydełek.
Listek laurowy, włoszczyzna, kilka dużych cebul, opalona nad ogniem marchewka.
 

Taki „tęgi” rosół Monatowa każe gotować od  momentu wrzenia 3 – 4 godziny na bardzo wolnym ogniu, zupa ma tylko mrugać.
W literaturze spotkałam się z określeniem rosołu -„penicylina żydowska”.
Od lat mocny, pożywny rosół polecany jest we wszelkich grypach, rekonwalescencji po zapaleniu płuc i w wielu innych schorzeniach wirusowych.

Będąc ośmioletnim dzieckiem wylądowałam z obustronnym zapaleniem płuc w szpitalu, 
poza bańkami dostawałam kilka razy w ciągu dnia kubek gorącego rosołu, bez żadnych dodatków. Byłam bardzo słaba i pamiętam, że po pierwszych porcjach tej niezwykłej zupy strasznie się pociłam. Siostry ciągle mnie przebierały w suche koszulki.
Moje dzieci „lubiły” chorować, bo wtedy gotowałam rosół i cieniutkie lane kluseczki.
Taki esencjonalny, mocny rosół można magazynować zamrażając w małych porcjach, albo wekując w niewielkich słoiczkach i traktować go jako bazę do najrozmaitszych zup.

Proponuję
Nowości
Popularne