Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Żeberka cielęce i wieprzowe w jednym
Żeberka cielęce i wieprzowe w jednym | Drukuj |
poniedziałek, 16 marca 2009
Bardzo smaczne danie średnio dietetyczne co prawda, ale od czasu do czasu warto je podać do stołu.

Kilogram żeberek cielęcych
Kilogram żeberek wieprzowych
¼ szklanki oleju do smażenia
Dwie duże czerwone cebule
Dwie zwykłe cebule (też duże!)
Łyżka masła i łyżka oleju
2 łyżki miodu
1 szklanka  rosołu z kostki (może być dowolny)
¼ szklanki czerwonego wina
Przyprawy – po łyżce; (doskonała do żeberek jest przyprawa chińska -pięć smaków) są w niej goździki, cynamon, kmin włoski i pieprz. Możemy więc sami skomponować przyprawę. Poza tym dwa ząbki  czosnku, paprykę, majeranek i szczyptę soli.
Ćwiartka kapusty włoskiej
Kilkanaście suszonych moreli.

Mięso po opłukaniu i wysuszeniu kroimy na kawałki, tak by dwie kosteczki były w porcji. Na spód miseczki sypię odrobinę  zmieszanych ze sobą przypraw, układam na nich mięso, oprószam ziołami i znów na nie mięso – do wyczerpania.
Mięso nie długo leżakuje w przyprawach. Tyle ile mi zajmie przygotowanie naczynia do duszenia (najlepiej żaroodporne).
Na spód daję odrobinę oleju, układam warstwę kapuścianych liści, na nich grube plastry jednej z dwóch, białych cebul.
Na patelni rozgrzewam olej i obrumieniam kawałki żeberek – robi się to w kilka minut!

Obsmażone żeberka układam bardzo ciasno na kapuściano cebulowym podłożu, warstwę mięsa przykrywam liśćmi kapusty i na nich plasterki drugiej białej cebuli. Wtykamy w liście suszone morele, wierzch przykrywam pozostałymi liśćmi (nie za dużo). Tyle by potrawa była przykryta. Całość zalewamy winem i szklanką rosołu, przykrywamy pokrywą i na półtorej godziny wsuwamy  potrawę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Nie trzeba zaglądać.

Teraz czas na przygotowanie konfitury z czerwonej cebulki. Kroimy cebulę w piórka, na patelni rozgrzewamy miód, masło, odrobinę wody i olej. Dodajemy cebulę i na niewielkim ogniu smażymy – właściwie dusimy cebulkę, od czasu do czasu mieszając.

Można ją lekko oprószyć pieprzem, ale to nie jest konieczne. Do tak przyrządzonych żeberek znakomitym dodatkiem są ziemniaczane kopytka, ale lepszym … upieczony w domu chleb. Chrupiąca, gruba pajdka maczana w pysznym sosiku. Średnio eleganckie, ale jakie smaczne!

Naturalnie na półmisku obok żeberek powinny się znaleźć ; uduszona w sosie kapusta, cebula i morele. Całość udekorować można  gałązką rozmarynu. Żeberka lubią rozmaryn! I wino lubią!
Koniecznie czerwone! 
Powinnam wyjaśnić dlaczego żeberka są pomieszane. Ano dlatego, że wieprzowe mogą być nieco tłustsze, cielęce są zwykle mizerne i chude. Jak się wymieszają i podzielą smakami wyjdzie im to na dobre!

 

Proponuję
Nowości
Popularne