Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Zrazy Mamy Lili...
Zrazy Mamy Lili... | Drukuj |
środa, 14 październik 2009
Niezwykle smaczne, choć bez dodatku wina i bez oklejania ciastem – jak w przypadku zrazów „Napoleońskich”

Potrzebujemy: 

Mięso wołowe  na zrazy około 1.5 kg
Dwie spore cebule, dużą marchewkę i dużą pietruszkę, mąkę do oprószenia zrazów.
Sól, pieprz do smaku, łyżkę koncentratu pomidorowego, dwie łyżki białej wódki i  1/5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany.

Mięso  pokrojone na plastry, rozbite dość cienko,  lekko osolone i popieprzone , dokładnie umączone smażymy na gorącym oleju (Mama Lila smażyła na smalcu) po obu stronach. Zrumienione na brązowo  przekładamy  do żaroodpornego naczynia, układamy  na mięsie cebulę,  pozostałe warzywa i  zalewamy  sosem powstałym z  koncentratu pomidorowego, „resztek” na patelni i wódki. Tak przygotowaną potrawę nakrywamy  pokrywą i wsuwamy do piekarnika na około półtorej godziny.  Pod koniec duszenia wyjmujemy naczynie z piekarnika, zalewamy potrawę śmietaną rozmieszaną z  solą i pieprzem  (sporo pieprzu) i jeszcze raz, na kilka minut wkładamy potrawę do piekarnika.
Wspominam te zrazy z rozrzewnieniem – były znakomite!  Gęsty,  lekko rozbielony śmietaną, niezwykle aromatyczny sos, kruchutkie kawałki mięsa i puszyste, przepuszczone przez praskę posypane siekanym koperkiem ziemniaki…

Do tak przyrządzonych zrazów również doskonale pasują; kasza na sypko, albo drobne kładzione kluseczki czy kopytka. Znakomitym dodatkiem są buraczki  i kiszone ogórki .

 

 

Proponuję
Nowości
Popularne