Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Znakomita wołowina z przepisów cioci Zosi
Znakomita wołowina z przepisów cioci Zosi | Drukuj |
poniedziałek, 30 marca 2009
Bardzo dobrym dodatkiem do  wołowiny są ziemniaki puree.

Około 1,5 kilograma wołowiny (na pieczeń)
20 dekagramów orzechów włoskich lub migdałów
½ butelki czerwonego wytrawnego wina
Kilka ząbków czosnku
Łyżka nalewki orzechowej
2 duże cebule
Imbir, sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia.

Mięso najlepiej na noc namoczyć w winie. Powinno się macerować minimum 10 godzin. Dobrze jest  kilkakrotnie je poobracać.
Obsmażamy je na patelni, tak by równomiernie  było zrumienione, potem przekładamy  do głębokiej brytfanki, posypujemy przyprawami, okładamy rozdrobnionymi cebulą i czosnkiem, dodajemy orzechy lub migdały, podlewamy odrobiną wody, wlewamy pozostałe z macerowania wino i dusimy około 2 godzin.  Pod koniec duszenia polewamy pieczeń łyżką mocnej nalewki orzechowej.
Czy mięso pieczemy czy dusimy pamiętajmy o tym, że trwać to musi tyle czasu ile mięso ważyło plus pół godziny. Potem zdejmujemy z ognia i mięso dochodzi sobie około 10 minut przed wydaniem.
Znakomity jest sos powstały z duszenia.
Tak przyrządzone mięso jest doskonałe i na ciepło i na zimno .

Bardzo dobrym dodatkiem do  wołowiny są ziemniaki puree.
A przy okazji pamiętać należy o tym przy obieraniu ziemniaków, że pod samą skórką znajdują się ogromne ilości potasu, sodu, magnezu, kobaltu i żelaza. Są to ciężkie biopierwiastki, które są bardzo potrzebne naszym organizmom. Obierajmy więc ziemniaki jak najcieniej i porządnie je płuczmy przed obieraniem.
Ziemniaki puree wiele zyskają na smaku i wartości jeśli dodamy do gotowania cebulę – na 1 kg. ziemniaków 1 cebulę. Do ubitych tłuczkiem, czy przetartych przez specjalną praskę ziemniaków dobrze jest dodać 1 łyżkę masła.
Wierzch zawsze oprószamy zieleniną.

Proponuję
Nowości
Popularne