Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Wiosenny omlet i twarożek z cebulowym szczypiorem
Wiosenny omlet i twarożek z cebulowym szczypiorem | Drukuj |
wtorek, 17 marca 2009

Kupując cebulę nie omijajmy tej, z której wyrasta szczypior. W domu wsadźmy ją choćby do kubeczka z odrobiną wody, będzie nas obdarowywała niezwykle zdrowym i smacznym szczypiorem. Wiosenny omlet i twarożek z cebulowym szczypiorem – samo zdrowie!

Pisałam wcześniej jak przyrządzić omlet ty był delikatny i smaczny. Tym razem z zastosowaniem domowego szczypioru wyrastającego z cebuli.

jajka – 8 sztuk, 
dwie łyżki mleka,
2 cebule,
dwie łyżki posiekanego szczypioru,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
dwa trzy listki suszonej mięty (mogą być świeże listki), szczypta majeranku i bazylii,
2 łyżki oleju i 1 łyżka masła.  Do smaku sól i pieprz.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek i delikatnie razem z pozostałymi ziołami podsmażyć. Jaja roztrzepać z mlekiem solą i pieprzem i zalać podsmażone zioła. Smażyć trzy-cztery minuty delikatnie, drewnianą łyżką podważając brzegi omletu. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywą i zostawiamy na dwie trzy minuty poczym podajemy do stołu. Można omlet jeszcze dodatkowo oprószyć drobno posiekanym szczypiorem.  Jest pyszny. Proponuję podać do niego ciemne pieczywo i popijać maślanką.

Z cebulowego, naturalnego szczypioru, zróbmy śniadaniowy twarożek.

Kubek białego sera mieszamy z kilkoma łyżkami gęstego jogurtu, łyżką gęstej śmietany, jedną posiekaną drobno cebulą przelaną wrzątkiem i garścią posiekanego cebulowego szczypioru.

Z dodatkiem, cebulowego szczypioru można przyrządzić też znakomitą pieczeń wieprzową.

Ładny, mniej więcej półtorakilogramowy kawałek szynki wieprzowej wkładamy na kilka godzin do marynaty zrobionej tradycyjnie (pisałam o marynatach, ale przypomnę). Jeżeli robimy marynatę do wołowego, lub cielęcego mięsa i dajemy więcej warzyw, gotujemy je najpierw do miękkości, a dopiero potem  wlewamy wino, lub ocet. Warzywa gotowane w kwaśnym roztworze „nie puszczą smaku”.
Marynatę do wieprzowiny przygotowujemy z cebuli, kilku goździków, dwóch – trzech łyżek oleju, sproszkowanych ziół – dobry jest do wieprzowiny tymianek, szałwia, lubczyk i mój ulubiony majeranek. Dodajemy listek laurowy i kiedy cebula miękka, wlewamy około 3/4 szklanki wytrawnego białego wina (może być pół na pół z octem winnym lub jabłkowy). W ten sos wkładamy umyte wcześniej mięso. Dobrze jest poobracać je kilka razy w ciągu dnia, po to by się dokładnie zmacerowało. Mięso wyjmujemy z zalewy, nacieramy je solą pieprzem i posiekanym szczypiorem (szczypioru nie żałować).
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i olejem (dość obficie) wkładamy mięso i wsuwamy naczynie do nagrzanego do temperatury około 190 – 200 stopni piekarnika, po mnie więcej godzinie pieczenia zalewamy mięso sosem z  marynaty, przykrywamy naczynie pokrywą i jeszcze około godziny pieczemy mięso w piekarniku. Będzie soczyste, rumiane i bardzo smaczne. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanej pieczeni są wszelkiego rodzaju kopytka i knedelki, albo po prostu ziemniaki i naturalnie surówka – na przykład z kiszonej kapusty.

W połowie kwietnia, trzeba będzie się rozejrzeć za pokrzywą. Jej młode listki są najzdrowsze. Nie trzeba być znawcą starych, ludowych wierzeń, by docenić zalety tej rośliny. 

Proponuję
Nowości
Popularne