Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Szarlotka i szarlotka
Szarlotka i szarlotka | Drukuj |
poniedziałek, 16 listopada 2009
Jesień to pora szarlotek, bo to czas żniw najróżniejszych odmian jabłek. Warto teraz robić zapasy w słoiczkach – uprażyć szare i złote renety, antonówki, champion, lobo, cortlandy - z tych odmian jabłek szarlotki są najsmaczniejsze. Można je kupić i później, jednak nie zawsze są dobrze przechowywane i bywa, że pachną „piwnicą”. Można wprawdzie poprawiać ich smak dodając więcej cynamonu, kardamonu czy karmelu. Kiedy skończą się zawekowane specjalnie do szarlotek jabłka, warto stosować te aromatyczne, naturalne „ulepszacze”.

Bardzo dokładnie opisałam sposób przygotowania kruchego ciasta także pod szarlotkę na stronie „kruche ciasta” przypomnę tylko zasadę której dobrze jest przestrzegać.
Na część mąki, 1/2 części masła i najwyżej 1/4 część cukru, dobrym dodatkiem do słodkich kruchych ciast jest łyżka cukru waniliowego.

Jeśli dodajemy jajka do ciasta, to zawsze tylko same żółtka (na 1/2 kg mąki daję 3 – 4 żółtka. Można mniej). Jeśli ciasto trudno zlepić można dodać łyżkę, lub dwie gęstej śmietany.
Zawsze można dodać szczyptę proszku do pieczenia.

Jeśli robimy kruche ciasteczka, dajemy nieco więcej masła i cukru np.(na 1/2kg mąki, 35 dekagramów masła, 15 dekagramów cukru, wanilia i odrobina proszku do pieczenia i poza 2-3 żółtkami surowymi, jedno żółtko ugotowane na twardo, przetarte przez sitko.

Takie ciasteczka będą słodkie, chrupiące i rozsypujące się w ustach.

Jeśli robimy kruche ciasto pod szarlotkę przypominam, że dajemy mniej cukru, bo ważny jest rant wokół ciasta po upieczeniu powinien być cieniutki i wysoki. Jeśli w cieście będzie więcej cukru, rant „zjedzie”. Nie będzie trzymał formy.

Szarlotka pierwsza -  tradycyjna:
 
Dno tortownicy wyłożone wąskim paskiem pergaminu (by łatwiej można zsunąć upieczoną szarlotkę na paterę). Dokładnie, cienką warstwą ciasta wyklejona tortownica  – spód i rant, spód ciasta oprószamy cynamonem, na nim układamy jabłka pokrojone w ósemki i szesnastki, w szparach między owocami suszone morele pokrojone w paski i garść rozsypanych suszonych żurawin. Każda warstwa jabłek skropiona sokiem cytryny.

Na wierzchu ubita piana z białek pozostałych po żółtkach usztywniona cukrem (3 białka – 3 łyżki cukru i łyżka wanilii). Na rozsmarowanej pianie rozsypana kruszonka. Może być z tego samego  ciasta. Można również zmieszać łyżkę mąki, łyżkę masła,  łyżkę cukru i jedno żółtko i z tego zrobić kruszonkę. Zajmie to dwie minuty.
 
Ciasto piecze się w temperaturze ok. 170 stopni przez mniej więcej 30 minut, po czym zmniejszamy ogień i jeszcze 10 – 15 minut ciasto podsuszamy, by beza na cieście była chrupiąca.

Kolejna szarlotka – zupełnie inna, choć z tego samego ciasta:

Formuję dwa jednakowej wielkości cieniutko rozłożone na blaszce placki, wkładam do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piekę krótko  12 – 15 minut.
Wystudzone ciasto smaruję grubą warstwą przesmażonych z dodatkiem cynamonu jabłek i nakrywam, lekko tylko dociskając drugim plackiem. Trzeba to robić ostrożnie, bo ciasto jest bardzo kruche i delikatne. Warto zadać sobie jednak trochę trudu, bo efekt jest znakomity.

Już na paterze, oprószam cukrem pudrem z odrobiną sproszkowanego imbiru i wanilii. Może być bez imbiru.
Jest to niezwykle smaczny i elegancki deser. Do takiej szarlotki już tylko filiżanka mocnej herbaty lub kawy.

Zamiast cukrem pudrem można ozdobić obie szarlotki smaczną, karmelową posypką.
4 łyżki cukru z łyżką wody gotujemy w rondelku lub na patelni, nie długo, byle się cukier lekko zazłocił. Wtedy dodajemy łyżkę masła, ucieramy razem i kruszonka - posypka - gotowa.

Kto lubi jeść "krówki” wie, że czasem zdarza się cukierek jest ciągnący się a czasem kruchy. Taka właśnie krucha, karmelowa „krówka” powstaje z „niedopalonego” cukru.

Do odrobiny pozostałej na dnie rondelka karmelowej kruszonki sypnęłam szczyptę kardamonu i zjadłam - pycha! Można więc i z kardamonem.

Proponuję
Nowości
Popularne