Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Sos do mięs cioci Olgi z Sydney
Sos do mięs cioci Olgi z Sydney | Drukuj |
wtorek, 14 września 2010

Przyrządza się  go bardzo łatwo, a jest smacznym dodatkiem nie tylko  do  mięs podawanych na zimno, ale równie dobrze smakuje z pieczonym drobiem, czy grillowanym mięsem. Warto go mieć w lodówce.
 

Do zrobienia sosu potrzebujemy:
Około 30 dekagramów jabłek
Łyżkę  koncentratu pomidorowego
Dużą cebulę
20 dekagramów cukru (w oryginalnym przepisie jest cukier ciemny – trzcinowy)
½ szklanki octu jabłkowego
Do smaku  (mniej więcej po łyżeczce);  rozgniecione łebki  goździków,  musztardę, kardamon i szczyptę mielonego kminku.
Sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Jabłka  umyć  i rozdrobnić  - usunąć tylko ogonki. 
Pamiętajmy, że pod skórką  jest najwięcej witamin, a wokół gniazdek nasiennych bogactwo pektyny.
Jabłka po rozgotowaniu przecieramy  do płaskiego, szerokiego rondla, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę  i  pozostałe składniki .
Wszystko razem gotujemy  na maleńkim ogniu około godziny.
Sos jest dość gęsty.

Proponuję
Nowości
Popularne