Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Schab karkowy w miodzie i polędwiczki pod konfiturą z czerwonej cebuli
Schab karkowy w miodzie i polędwiczki pod konfiturą z czerwonej cebuli | Drukuj |
sobota, 28 lutego 2009

Można do pieczenia dodać suszone morele, kilka śliwek kalifornijskich, maleńkie koktailowe pomidorki i … ryż. 
Bialutki, ugotowany na sypko, bez żadnych przypraw ryż.

Kupując karkówkę należy zwrócić uwagę na to, by nie była zbyt przerośnięta tłuszczem. 
Przygotowujemy dużą, prostokątna blaszkę, albo foremkę (może być żaroodporne naczynie).

Około półtora kilograma schabu karkowego(trzeba liczyć mniej więcej 2 cm. kotleta na osobę)
Łyżka imbiru
Łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
Łyżka kminku
Łyżka majeranku
2 łyżki miodu naturalnego
Niepełna łyżka soli (można dać przyprawę do żeberek, wtedy mniej soli)

Mięso – jak zawsze – trzeba opłukać, wytrzeć do sucha. Kroimy je na plastry. Dno naczynia, w którym będzie się mięso piekło smarujemy cienko oliwą.
Układamy kawałki mięsa, jeden obok drugiego. Mogą być ciasno ułożone. Wszystkie przyprawy mieszamy razem z miodem i dokładnie smarujemy każdy kawałek. Ja robię to całą dłonią, ale można smarować mięso płaskim, szerokim pędzlem. Ważne, by każdy kawałek był dokładnie posmarowany.

Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (może leżeć nawet całą noc (w zimnym miejscu). Po kilki godzinach leżakowania wlewamy do mięsa wodę, ale ostrożnie, najlepiej po brzegu naczynia, by nie spłukać przypraw. Wody powinno być niewiele ponad wysokość mięsa, żeby było tylko zanurzone.
W czasie pieczenia mięso musi być przykryte, jeśli nie mamy oryginalnej pokrywy, można szczelnie przykryć folią aluminiowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 –200 stopni i pieczemy ok. 1.5 do 2 godzin.

Do tak przygotowanego schabu doskonała jest konfitura z czerwonej cebuli, z żurawiny, sałatka z czerwonej kapusty i kieliszek dobrego czerwonego wina.

Polędwiczki wieprzowe

Kroimy polędwiczki na plastry mniej więcej 3-centymetrowe (na osobę należy liczyć 3 sztuki)
Marynata:  Do miseczki wlewamy oliwę (olej), dodajemy łyżkę sosu sojowego, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku, łyżkę octu balsamicznego, trochę tymianku i majeranku. Przez kilka godzin polędwiczki leżakują sobie w marynacie. 
Smażymy je krótko na oleju, na mocno rozgrzanej patelni, po dwie – trzy minuty z każdej strony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Teraz kolej na cebulę - kilka czerwonych cebul smażymy na małym ogniu (szklimy) na oliwie powinny być dość drobno pokrojone. Najlepiej w piórka. Pod koniec smażenia dodajemy miód, ocet balsamiczny i tymianek (jeśli została marynata, również ją dodajemy), powstałą konfiturę cebulową rozkładamy równo na polędwiczkach. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni 35 minut.

Niezwykłości temu daniu dodaje cebulowa konfitura. Jest słodko – kwaśna, delikatna, lśniąca i ma kolor ciemnego bursztynu. Doskonała kompozycja.

Można do pieczenia dodać suszone morele, kilka śliwek kalifornijskich, maleńkie koktailowe pomidorki i … ryż. 
Bialutki, ugotowany na sypko, bez żadnych przypraw ryż.

Proponuję
Nowości
Popularne