Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawa這we
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Prawie wszystko co wiem o strudlu - na ciep這, na zimno, na s這dko i na s這no
Prawie wszystko co wiem o strudlu - na ciep這, na zimno, na s這dko i na s這no | Drukuj |
sobota, 28 lutego 2009
Pisa豉m o cie軼ie pierogowym, z którego mo積a zrobi nie tylko pierogi ale równie strudel. Z t ró積ic, 瞠 ciasto przeznaczone na pierogi mo瞠 by bez jajka, a do ciasta na strudel trzeba doda jajko. Proporcje na ciasto strudlowe takie samo jak  na pierogi. Po dobrym wyrobieniu ciasta na l郾i帷, g豉dk mas, trzeba je porz康nie d逝窺z chwil obija t逝czkiem, lub wa趾iem, aby mo積a je by這 naci庵n望 jak najcieniej. Dobrze naci庵ni皻e powinno by cienkie jak jedwab.

Kilka razy da豉m si skusi na strudel proponowany w menu w restauracjach, kawiarniach, renomowanych cukierniach, niestety zawsze by這 to nieporozumienie. Cech charakterystyczn dobrego strudla jest cieniutkie chrupi帷e ciasto, zwini皻e wraz z farszem w niezbyt gruby rulon. Ciasto strudlowe, dobrze wyrobione mo積a rozci庵n望 nawet na metr nie rw帷 go, w tym tkwi ca豉 tajemnica. We wspó販zesnych przepisach na strudel pisz ...”ciasto dobrze wyrobi i rozwa趾owa jak najcieniej...” Nie wyrobi si ciasta strudlowego ot tak, jak zwyk貫 ciasto na kluski. Trzeba je wyt逝c, wytarmosi, wytrzaska... To jest takie wa積e dlatego, 瞠 w strudlu najwa積iejsza jest najpierw cienko嗆 ciasta i potem naturalnie farsz. Pokazywano kiedy w telewizji jak zrobi strudel. B陰d by ju na pocz徠ku ”...ciasto mamy takie jak na pierogi, cienko wa趾ujemy, smarujemy  mas貫m i  k豉dziemy farsz, a teraz zwijamy ciasno ...” Je瞠li ciasto b璠zie jak na pierogi i nazywa si to strudel, to jest to nie strudel, lecz zwini皻a w rulon kluska. Tak w豉郾ie ciep陰 klusk jad豉m w znanej warszawskiej kawiarni, niby strudel z jab趾iem, posypany dla niepoznaki zbyt obficie cukrem pudrem. Wiele czasu po鈍i璚am  t逝maczeniu  na czym polega dobry strudel, bo uwielbiam to ciasto, tyle mo積a z niego wyczarowa pyszno軼i!

Kiedy ciasto jest ju do嗆 elastyczne i rozci庵liwe dzielimy je na mniejsze porcje, jedn zostawiamy a pozosta貫 zawijamy w 軼iereczk, by nie wysch造. Ciasto pocz徠kowo wa趾ujemy, tylko po to, by uformowa jaki kszta速 – najlepiej prostok徠a, nast瘼nie podk豉damy pod ciasto serwet, oprószamy j lekko m彗 i palcami ostro積ie, zaczynaj帷 od 鈔odka, naci庵amy ciasto, przytrzymuj帷 je delikatnie, we wszystkie strony jak najdelikatniej,  samymi opuszkami palców staraj帷 si nie kaleczy ciasta paznokciami. Ko鎍e nie daj si idealnie wyci庵n望, zostaje na oko這 grubszy rant, który odcinamy (kiedy ju ciasto lekko podeschnie) no篡czkami. Te odci皻e kawa趾i jak ju zbierzemy z wszystkich kawa趾ów mo積a bardziej rozdrobni i ugotowa jak kluski zacierki. B璠 bardzo dobre cho熲y do zupy jarzynowej. Mo積a równie je郵i nie za bardzo obesch這 wyrobi troch i ponownie naci庵n望, je郵i mamy ju do嗆 roboty i farszu ju nie ma, mo瞠my to ciasto zwini皻e w kulk zabezpieczy przed wyschni璚iem i zamrozi – cz瘰to tak robi.
Rozci庵ni皻y kawa貫k ciasta musi troch podeschn望, na tyle by da這 si zwija, powinno by elastyczne, nie mo瞠 si kruszy. Trzeba z豉pa odpowiedni moment.

Rozci庵ni皻e i podsuszone ciasto smarujemy roztopionym mas貫m, szerokim p璠zlem, albo po prostu wylewamy na ciasto trzy - cztery 造磬i rozpuszczonego mas豉 i rozsmarowujemy je do嗆 grubo bezpo鈔ednio d這ni, potem rozsypujemy mielone migda造 lub orzechy (mo瞠 by bu趾a tarta), na t sypk warstw k豉dziemy dowolny s這dki farsz, po czym zwijamy rulon, za ka盥ym razem nawini皻e ciasto lekko smaruj帷 rozpuszczonym mas貫m. Serweta, któr unosimy wraz z ciastem pomaga nam zwija ciasto. Kiedy ju nabierzecie wprawy serweta nie b璠zie potrzebna, wystarczy, 瞠 lekko oprószy si m彗 stolnic. Dobrze zrobione ciasto nie b璠zie wch豉nia這 m彗i, a 瞠 jest spr篹yste doskonale daje si zwin望. Strudel mo瞠 by i na s這no i na s這dko. Moje strudle pochodz z bardzo starych zeszytów mojej Mamy, ale wiele sposobów na przygotowania strudla jest w dobrych ksi捫kach kucharskich.

Przytocz tu kilka akapitów z „Monatowej”
...”Dobro ciasta na strudel polega na tem, aby si je da這 jak najcieniej rozci庵n望. Dlatego najlepiej jest zagnie嗆 do嗆 wolne, tylko na jednem jaju i letniej wodzie z dodaniem troch soli, zupe軟ie bez mas豉. Od mas豉 bowiem ciasto kruszeje i przerywa si 豉two przy rozci庵aniu. Po zagnieceniu nale篡 ciastem wybija mocno o stolnic, tak d逝go, a si w nim zaczn  pokazywa p璚herzyki, a potem przykry je ciep陰 misk na jakie pó godziny, aby si wygrza這. Nast瘼nie jak najwi瘯szy stó przykry obrusem, pod這篡 na 鈔odku, pod spodem, do góry dnem talerz, posypa lekko m彗 i rozp豉szczywszy r瘯 ciasto, rozci庵a je palcami jak najcieniej, a b璠zie tak przejrzyste i cienkie jak papier. Zgrabniej i pr璠zej b璠zie wyci庵a je w kilka osób. Po wyci庵ni璚iu zostawi na 20 – 30 minut, aby przesch這.
Strudel mo積a nak豉da najrozmaitszymi owocami i farszami. Przed na這瞠niem nale篡 ciasto skropi roztopionem, m這dem mas貫m, podsypa start bu趾, brzegi  poobcina, aby nie by這 zakalcu. Ponak豉da niezbyt grubo, a równomiernie owoców lub farszu i zwin望 w d逝gi rulon. Zwijaj帷 podejmowa go  spod spodu wraz z obrusem, a nie r瘯ami, bo si ciasto porwie i pokruszy, nast瘼nie u這篡 strudel w 郵imaka, w p豉ski szeroki rondel wysmarowany grubo mas貫m. Pokropi  jeszcze raz mas貫m po wierzchu i wstawi do gor帷ego pieca  na ca陰 godzin. Dobry strudel powinien by tak kruchy jak ciasto francuskie.”
Taki strudel by zawsze obecny na naszym stole w鈔ód potraw wigilijnych. Wielki, zwini皻y w 郵imaka. Ciasto na Bo穎narodzeniowy strudel naci庵ali鄉y ca陰 rodzin na  wielkim blacie sto逝.  Stó nakrywany by du篡m bia造m obrusem, pod obrusem po這穎ny by spodek do góry dnem i to by 鈔odek ciasta. Ka盥y by odpowiedzialny za swoj cz窷 naci庵anego strudla. Naci庵ali鄉y go  w pi耩, sze嗆 osób a jak si trafi niespodziewanie go嗆 to i on by zatrudniany. To by strudel!

Moje strudle s prostsze, musia豉m je zmodyfikowa z kilku powodów; we w豉snym gospodarstwie sama musia豉m je naci庵a, wol zrobi kilka mniejszych, ni jeden wielki, bo moje kolejne kuchnie zawsze ma貫, z niewielkimi miejscami do pracy dyktowa造 swoje warunki. Poza tym 豉twiej si strudle piecze i 豉twiej podaje.

Jak ju pisa豉m strudel mo積a podawa i na gor帷o i na zimno. Podam kilka przepisów na smaczne strudle.

Nasz Bo穎narodzeniowy strudel nadziewany jest tradycyjnie. Rodzynki, figi, daktyle ( odk康 si pojawi造 na rynku, równie suszone 簑rawiny) zalewam gor帷 nalewk orzechow – mo瞠 by ka盥y inny dobry alkohol. Le瘸kuj sobie w tej pysznej k徙ieli pó godziny (mog d逝瞠j) Na naci庵ni皻e ciasto po posmarowaniu mas貫m i oprószeniu migda豉mi czy orzechami uk豉dam lekko odcedzone bakalie na nie sypi bezpo鈔ednio 軼ierane na tarce o grubych oczkach jab趾a, oprószam je lekko cynamonem, skrapiam rozpuszczonym mas貫m i gotowe. Teraz zwijamy rulon, za ka盥ym razem nawini皻e ciasto nale篡 posmarowa rozpuszczonym mas貫m. Prze這瞠nie strudla do pod逝積ej formy b璠zie proste je瞠li pod這篡my pode prostok徠ny kawa貫k papieru do pieczenia i razem z papierem  prze這篡my do foremki. Ciasto powinno si piec zwini璚iem do spodu. Przed w這瞠niem do piekarnika ostatni raz smaruj ciasto po wierzchu mas貫m.  Strudel piecze si oko這 40 minut w temperaturze oko這 170 – 180 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem z dodatkiem wanilii, cynamonu i imbiru. Wystarczy sam cukier puder. Naturalnie jest to kopalnia kalorii, ale jaka smaczna.

Wielko嗆 polecanego przeze mnie strudla:
Naci庵am ciasto na deseczkach 30 na 40 cm (takie mam) Na takiej powierzchni poza bakaliami zmie軼imy  dwa spore jab趾a. W klasycznym piekarniku mieszcz si trzy formy keksowe, a wi璚 mo瞠my jednocze郾ie upiec trzy strudle. Absolutnie rewelacyjne s wyj皻e prosto z pieca, oprószone lekko cukrem pudrem. Zazwyczaj piek strudle w dzie Wigilii rano i zjadamy przynajmniej jednego strudla zaraz po upieczeniu. Potem 豉two po軼i a do Wieczerzy.
Doskona造 jest strudel z serem. Ser jak na sernik z utartymi ó速kami z cukrem i wanili rozsmarowujemy cienk warstw na przygotowanym jak wy瞠j cie軼ie (rozsmarowane mas這). Na mas這 oprószamy migda豉mi, na to dajemy mas serow i troch bu趾i tartej, by zebra豉  nadmiar wilgoci z sera, w trakcie zwijania strudla za ka盥ym razem cienko smaruj podwijane ciasto roztopionym mas貫m.

Bardzo smaczny jest strudel nadziewany s這dk kapust. Przygotowuje si kapust jak na pierogi, albo do nale郾ików. Taki strudel jest doskona造m dodatkiem do czystych zup.
Ma陰 gówk kapusty siekamy jak najdrobniej i wk豉damy do rondla zalewamy j kilkoma 造磬ami wody, w której wcze郾iej rozpuszczona zosta豉 kostka knoora o dowolnym smaku. Dodajemy 3 du瞠 造磬i mas豉 i tyle samo oleju. Osobno, na patelni szklimy trzy du瞠, posiekane  cebule. ㄠczymy  warzywa razem, odparowujemy nadmiar sosu – to wa積e, bo farsz powinien by  maksymalnie pozbawiony wody. Przestudzony farsz  rozsmarowujemy  na ciasto strudlowe przygotowane jak poprzednio.
Mo積a do kapusty poza cebul, doda zmielony w璠zony boczek, wcze郾iej delikatnie podsma穎ny. Otrzymamy w ten sposób pyszny strudel. Pami皻ajmy 瞠 kapusty wszelkiego rodzaju bardzo si lubi z boczkiem i s這nin - wch這n ka盥 ilo嗆 t逝szczu.
Doskona造 jest równie strudel nadziewany farszem mi瘰nym, takim jaki proponowa豉m na przyk豉d do krokietów, czy pierogów. Mo積a te nadzia strudel szynk – b璠zie bardzo eleganck, oryginaln przystawk.
½ kubka kwa郾ej, dobrej 鄉ietany mieszamy z dwoma ó速kami i smarujemy tym  ciasto strudlowe. Oko這 25 dekagramów gotowanej,  w璠zonej szynki przekr璚amy przez maszynk (mo積a szynk drobniutko pokroi), pó幡iej mieszamy j z dwiema 造磬ami zeszklonej na ma郵e cebuli i takim farszem smarujemy ciasto.

Strudel mo積a nadzia jarzynami, pieczarkami, doskona造 jest nadziewany szpinakiem! 
Mo積a te wpakowa we kaszk mann ugotowan na mleku, wystarczy doda do niej troch mas豉, cukru i g瘰tej 鄉ietany. Zawsze jest wa積e, by ciasto by這  przed nadziewaniem lekko przesuszone i posmarowane mas貫m, a nadzienie niezbyt mokre.
Porcje strudla nie powinny by zbyt cienko krojony, wprawdzie „trzyma fason”, ale delikatne listkowane ciasto kruszy si. U這穎ny przekrojem do góry 豉dnie si prezentuje. Strudel mi瘰ny w ten sposób u這穎ny na przyk豉d na li軼iach zielonej sa豉ty wygl康a niezwykle! Oczywi軼ie jest arcysmaczny.
Kilku cukierników i restauratorów namawia豉m na wprowadzenie do menu strudla. Podawa豉m przepisy, przynosi豉m w豉sny na spróbowanie, dla zach皻y. Niestety, bezskutecznie. Gdybym by豉 m這dsza i mia豉 troch pieni璠zy, otworzy豉 bym restauracj „Strudel” i podawa豉 go na dziesi徠ki sposobów. Do  niego czyste zupy, sa豉tki, kaw, herbat, domowe prawdziwe lody, kremy, konfitury, nalewki..... duszo pozwól pomarzy! Drzwi do mojego „Strudla” nie zamyka造 by si. Go軼ie wychodzili by zadowoleni i wracali st瘰knieni. Jestem o tym przekonana.

Proponuj
Nowo軼i
Popularne