Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Piersi kurze w jarzynach
Piersi kurze w jarzynach | Drukuj |
wtorek, 09 czerwca 2009
Można takie danie przygotować na wiele sposobów. Proponuję wykorzystać młodą kapustę, koper, młodą marchewkę, główkę selera i białą sałatkową cebulę.

Dla czterech osób:
2 podwójne piersi kurze
¼ głowy kapuścianej (młodej kapusty)
sporą wiązankę kopru (odrzucić tylko same korzonki)
kilka marchewek
4 cebule,
seler i kalarepkę
2 – 3 łyżki oleju
łyżka masła

Piersi natrzeć porządnie ziołami, skropić olejem i pozostawić w lodówce na  kilka godzin.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć na dnie sporą warstwę poszarpanych liści kapusty, na nich ułożyć cały, nie posiekany koper (w młodych łodyżkach jest mnóstwo smaku).

Kurze piersi obrumienić po obu stronach na rozgrzanej patelni i ułożyć jedną obok drugiej na koprze.

Teraz kolej na pozostałe warzywa. Marchewkę kroimy w grube talarki, kalarepkę  i seler na pół i w talarki (można równie dobrze dodać mrożone warzywa pokrojone w słupki). Cebulę kroimy na cztery części i upychamy po bokach potrawy. Dodajemy masło, sypiemy warstwę koperku i wszystko przykrywamy kapustą. W kubku wrzątku rozcieńczamy jedną lub dwie kostki rosołowe  – mogą  być wołowe, drobiowe, cielęce lub warzywne – to bez  znaczenia.

Otrzymanym rosołem zalewamy potrawę, przykrywamy pokrywą i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni. Na  półtorej godziny.

W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową - w niewielkiej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Zalewamy  ją wrzątkiem i gotujemy  ok. 25 minut – będzie lekko chrupiąca i pyszna.

Na koniec wrzątkiem zalewamy pszenną kaszkę kuskus – zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem (można wykorzystać wrzący wywar z gotowania fasoli).

Jest to bardzo smaczne, pełne witamin wiosenne danie.
Zamiast kurzych piersi można dać cielęce, wieprzowe (lub wymieszane ze sobą)  żeberka. Przygotowujemy je ta samo jak piersi kurze i obrumieniamy na patelni.
Można zamiast kaszki kuskus podać młode ziemniaki z koperkiem, lub kromkę chrupiącego  chleba. Można również zjeść to danie bez żadnych dodatków.

Pięknie wygląda i świetnie smakuje kawałek mięsa w warzywnym bukiecie, ozdobiony kopczykiem szparagowej fasolki .

Do popicia proponuję kefir lub maślankę.

Proponuję
Nowości
Popularne