Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Pieczona w cieście drożdżowym wędzona szynka
Pieczona w cieście drożdżowym wędzona szynka | Drukuj |
wtorek, 06 kwietnia 2010

Na wielkanocnym stole nie tylko znakomicie się prezentuje ale jest bardzo smaczna.

 

Surową, wędzoną  szynkę gotuję w  wywarze z cebulą, listkiem laurowym i zielem angielskim  przeznaczonym na barszcz. Mniej więcej  kilogramową szynką  wkładam  do wrzącego wywaru  i gotuję około 45 minut na wolnym ogniu.

Przygotowuję ciasto drożdżowe jak na kulebiak  albo pszenny chleb. Po wyrośnięciu powinno  przynajmniej podwoić wysokość  - naciągam ciasto na placek  o grubości 2 – 3 cm., delikatnie rozsmarowuję ubitą z jednego jajka pianą, delikatnie oprószamy  pieprzem, majerankiem lub kminkiem i układamy szynkę na cieście.


Oklejam szynkę bardzo dokładnie ciastem podwijając  końce pod spód, smaruję rozmąconym jajkiem  i od razu wkładam  do piekarnika nagrzanego do mniej więcej 160 stopni. Po czterdziestu minutach podwyższamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze przez 40 – 50 minut  szynkowy chleb się piecze.


Ciasto po upieczeniu wygląda pięknie.  Kroi  się taką chlebową szynkę nieco ukośnie  na centymetrowe plastry.
Doskonale smakuje z wszystkimi wielkanocnymi sosami  chrzanowo - jajecznymi . Można ją  podać na zimno, albo prosto z pieca -  na gorąco z zimnymi sosami.

Uwaga pierwsza:   nie ważne, że szynka nie ma kształtu prostokąta. Pokrojona w plastry będzie bardzo naturalnie wyglądać  na półmisku - będą mniejsze i większe porcje.
Uwaga druga:  proporcje na ciasta drożdżowe, które proponuję; bułek, kulebiaków czy chleba,  są  z co najmniej kilograma mąki. Jeśli potrzebujemy ciasto tylko na oklejenie szynki wystarczy zrobić ciasto  z 20 dekagramów mąki.
Uwaga trzecia:   smarowanie białkiem, to pomysł mojej  Mamy. Dzięki temu ciasto dobrze przywrze do szynki.
Uwaga czwarta: często dobra wędzona szynka okręcona jest sznurkiem, trzeba pamiętać o tym, by po ostudzeniu uwolnić szynkę z wszelkich sznurków  przed zapakowaniem w ciasto.

Radzę zrobić ciasta więcej i  wykorzystać je nie tylko  na opakowanie szynki, ale też  upiec  z niego  bułkę czy chleb w zależności od rodzaju ciasta.  Trzeba pamiętać, że tylko opakowaną ciastem szynkę  wkładamy od razu do piekarnika nie czekając aż wyrośnie.  

Ciasto , z którego ma być chleb czy bułka  wkładamy  do foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia, dopiero wyrośnięte wsuwamy do  nagrzanego do właściwej temperatury piekarnika.


Szynka w cieście jest rzeczywiście specjałem, który bardzo polecam zwłaszcza na świąteczny stół, ale równie smaczna i ciekawa jest kaszanka w chlebie  – opisałam ją  wcześniej.   

Proponuję
Nowości
Popularne