Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Pieczeń schabowa
Pieczeń schabowa | Drukuj |
poniedziałek, 16 lutego 2009
Zdrowa i smaczna pieczeń do obiadu i do kanapek.

Dobrze jest od czasu do czasu zrezygnować z szynek „babuni”, „dziadunia”, „teściowej”, beczkowej, strychowej, piwnicznej,  najbardziej bawi mnie „gierkowa” ta brzmi najzabawniej, bo za Gierka zasadniczo mieliśmy bryndzę. Kiepską bryndzę.

Kupując spory kawałek ładnego schabu karkowego możemy przyrządzić doskonałe mięso do obiadu i na kanapki.
Potrzebujemy:

1,5 – do 2 kg. schabu karkowego najlepiej niezbyt tłustego i dość wąskiego. Wtedy mamy pewność, że mięso będzie dobre.
Po łyżce; majeranku, cynamonu, zmiażdżonych ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i soli – mieszamy razem.
Dużo warzyw; dwie duże lub kilka mniejszych cebul, 2 spore marchewki, pietruszki, główka selera, por, 1/4 główki kapusty  włoskiej . Wszystkie  warzywa  poza kapustą kroimy – najlepiej  w grubsze  talarki.

Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy przyprawami.
Na spód żaroodpornego naczynia wlewamy dwie – trzy łyżki oleju i na nim układamy kilka warstw kapusty. Na kapuście kładziemy  mięso, obkładamy je warzywami ( radzę dodać kilka suszonych śliwek i moreli – świetnie się komponują z warzywami).

W trakcie pieczenia wlewamy 1/2 szklanki czerwonego wina. Pieczemy w gorącym piekarniku pod przykryciem około 2 godziny.
Gotowe mięso ostrożnie wyjmujemy, do warzyw wlewamy rozbełtaną z łyżką mąki szklankę śmietany i zagotowujemy. Powstanie w ten sposób pyszny sos, który możemy jeszcze posolić i popieprzyć .

Mięso przeznaczone do obiadu kroimy w grubsze plastry i wkładamy powrotem do garnka, przykrywamy pokrywą, by odpoczęło sobie w aromatycznym sosie. Pozostałą pieczeń po wystudzeniu kroimy na plasterki do kanapek.

Do pieczeni schabowej w warzywach proponuję surówkę z kiszonej kapusty. Można do kapusty wetrzeć trochę jabłka, trochę kapusty pekińskiej, dolać łyżkę oleju i sypnąć  łyżkę kminku.
Proszą się tu kluseczki  - kopytka, albo kładzione.

Proponuję
Nowości
Popularne