Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Owsiane monety, czyli ciasteczka makaronikowe
Owsiane monety, czyli ciasteczka makaronikowe | Drukuj |
wtorek, 06 kwietnia 2010
Bardzo smakują z kubkiem ciepłego mleka...

Potrzebujemy:

1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklankę mąki pszennej
20 dekagramów masła
1 jajko i 1 żółtko szklankę cukru
1 łyżkę cukru waniliowego, lub lepiej ekstrakt z naturalnej wanilii
1 łyżeczkę od herbaty sody oczyszczonej
1 tabliczkę gorzkiej czekolady
1 szklankę suszonych żurawin

Do miski  wkładamy miękkie masło, mąkę z sodą oczyszczoną, wanilię, wsypujemy  płatki owsiane i cukier, dodajemy całe jajo,  żółtko i  żurawiny. Do ulepionej, dość kostropatej kuli ciasta dodajemy  posiekaną  nożem  czekoladę, trzeba ją lekko wmieszać w ciasto i gotowe.
 
Na blaszce układamy w sporych odstępach kulki wielkości orzecha włoskiego. Pod wpływem temperatury ciastka się nieco rozpłaszczą dlatego konieczne są odstępy. Z tej proporcji będą dwie blaszki ciastek.

Uwaga: Po wyjęciu  blachy z piekarnika chwilę musimy odczekać nim przełożymy ciastka na paterę, czy do koszyczka, bo są bardzo miękkie. Po dziesięciu minutach już bezpiecznie można je zdjąć z blaszki.
Wkładamy ciastka do nagrzanego do koło  180 stopni  piekarnika  i pieczemy 12 – 14 minut. Nie dłużej, bo czekolada się przypali.
Kiedyś nie miałam żurawin, dałam rodzynki i pokrojone na ćwiartki suszone morele – ciastka były znakomite!

Proponuję
Nowości
Popularne