Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Owocowe słoiczki dla Antosia
Owocowe słoiczki dla Antosia | Drukuj |
piątek, 20 maja 2011
Przetestowałam. Smakowało!

6  soczystych i słodkich dużych jabłek
3 banany
Łyżka  miodu
Główka goździka i szczypta cynamonu (1/2 łyżeczki od kawy)
½ szklanki wody.
Łyżka mąki ziemniaczanej.

Jabłka umyć, pokroić usuwając tylko ogonki, pestki  i skazy.  Gniazdka nasienne pozostawić .  Dodać pokrojone w talarki banany,  goździk i cynamon,  zalać wodą i gotować  kilka chwil (do miękkości).  Miękkie przetrzeć przez sitko, dodać miód i rozmieszaną  z odrobiną  zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Mieszając zagotować i przełożyć do wyprażonych małych  (200g) słoiczków, obrócić do góry nogami, by się pokrywka zassała i wystudzone włożyć do lodówki.

Drugi sposób:
Jabłka umyć, obrać cienko, wydrążyć gniazdka nasienne.  Pestki usunąć a skórki i gniazdka nasienne chwilę pogotować po czym odcedzić i schłodzić. Do zimnego soku po obierkach wsypać mąkę ziemniaczaną i taką zawiesinę wlać do przetartych jabłek z bananami. Wszystko pozostałe jak wyżej.
Dlaczego tak ważne jest wykorzystanie skórek i  gniazd nasiennych?  Bo najwięcej w nich witamin i pektyn… tego wszystkiego co w jabłkach najcenniejsze.
Zamiast bananów można dodać do jabłek  kilka słodkich winogron, albo kawałek  marchewki  czy selera głowiastego.
Przetestowałam na Antosiu. Smakowało.

Proponuję
Nowości
Popularne