Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Ostatkowe menu - wykwintnie i oryginalnie
Ostatkowe menu - wykwintnie i oryginalnie | Drukuj |
sobota, 28 lutego 2009
Czyli pieczone kurczę zalane wermutem i chrupiące talerzyki ze smaczną  ozdóbką

W przeddzień Środy Popielcowej Mama zwykle szykowała wielki słój ze smażonymi śledziami. Miały swoje miejsce we wnęce kuchennego kredensu. Nigdy nie były podawane do stołu, natomiast chętni nabierali sobie w kuchni na talerzyk i nieśli do pokoju stołowego. Śledzie były najpierw panierowane w mące, potem smażone na chrupiąco i w końcu układane ciasno w słoju  po czym zalewane  mocną zalewą octową (rodzaj marynaty). Żeby nabrać właściwego smaku potrzebowały kilku dni, ale Tatuś  kosztował  już wieczór  ostatkowy.  Takie śledziowe… beaujolais. 
Do śledzi podawane były gorące prosto z wody ziemniaki i kieliszek mocnej wódki. Ostatni kieliszek  przed czterdziestodniowym postem.
Na kolacji ostatkowej w domu Rodziców  zwykle pojawiali się zaproszeni i nie zaproszeni goście. Mama podawała do stołu  pasztet i pieczony drób. Najczęściej podawane  były pieczone kaczki. Na deser faworki i nalewki.

Proponuję aromatycznego kurczaka i chrupiący deser.
Duży kurczak
Spora garść ziół ;  pietruszka, bazylia, tymianek, rozmaryn
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła i 2 łyżki oleju
½ cytryny
Sól i pieprz do smaku
¾ szklanki wermutu

Kurczaka umyć osuszyć i porządnie natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do wewnatrz włożyć  zioła. Mogą być posiekane, albo zebrane w bukiecik, włożyć rozpołowione ząbki czosnku. Posmarować całego ptaka masłem i olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika. Po 30 minutach zmniejszyć  temperaturę i zalać ptaka wermutem i piec jeszcze 25-30 minut. Dobrym dodatkiem do potrawy jest konfitura z czerwonej papryki, albo tradycyjnie z borówek lub żurawiny.
Można podać do kurczaka pieczone kartofelki, albo puree z ziemniaków z garścią posiekanej zieleniny.

Na deser usmażyć z ciasta faworkowego talerzyki, a na nich ułożyć po trzy małe różyczki.
Przypomnę jak zrobić dobre ciasto faworkowe (czyli chrust)
2 szklanki mąki
2 łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu (biały)
2 łyżki gęstej tłustej śmietany, lub zamiennie dwie łyżki masła
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Żółtek tyle, by ciasto było niezbyt twarde.

Porządnie wyrabiamy i odkrawając niewielkie porcje ciasta bardzo cieniutko je wałkujemy.
Jak zrobić talerzyki? Cieniutko rozwałkowane ciasto kroimy w duże kwadraty, albo w trójkąty, albo największą szklanką wykrawamy koła. Tyle talerzyków ile osób. W płaskim szerokim rondlu ładnie się usmażą – każdy będzie inny, każdy śliczny i bardzo delikatny.
Różyczki wykrawamy tym razem maleńkimi kieliszkami, w każdym kółku  nacinamy płatki, sklejamy po trzy, maczając palec w białku i dociskając mocno środki krążków do siebie,  jak to opisałam w faworkach i różach karnawałowych.

Usmażone różyczki ułożone na "chruścianych" talerzykach oprószamy cukrem pudrem z wanilią i dekorujemy  konfiturową różą albo wiśniami z konfitury.

Proponuję
Nowości
Popularne