Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Oryginalny torcik z wykorzystaniem białek, które zalegają nam w lodówce
Oryginalny torcik z wykorzystaniem białek, które zalegają nam w lodówce | Drukuj |
środa, 15 kwietnia 2009

Chciałam połączyć gorzką czekoladę z bezą i migdałami. Kompozycja okazała się wyśmienita.

Trochę czasochłonny torcik, zważywszy, że beza musi się suszyć w letnim piekarniku kilka godzin, ale warto. Naturalnie musi mieć tę sama wielkość to ciasto biszkoptowe.

Na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.:
Biszkopt. Ciasto można zrobić z połowy produktów, będzie wtedy cieńsza warstwa biszkoptu.
6 jaj
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy (może być z torebki)

Na masę czekoladową:
200 g gorzkiej dobrej czekolady
200 ml śmietany kremowej i szczypta mielonego pieprzu.
Na masę migdałową
25 dekagramów zmielonych migdałów
200 g białej czekolady
4 łyżki  śmietanki
1 łyżeczka soku z cytryny

Beza
Pół szklanki białek
Szklanka cukru
Szczypta wanilii
Nasączenie biszkoptu
Nieco mniej niż ½ szklanki mocnej nalewki orzechowej z kilkoma łyżkami herbaty.
Jeśli nie mamy nalewki można zamiennie zalać biszkopt mocnym, gorzkim kakao  z kilkoma łyżkami wódki. Płynu musi  być tyle, by biszkopt był dokładnie zalany. 

Biszkopt możemy zrobić dwojako:
Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią, dodać ubitą na sztywno pianę i mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Albo ubić pianę, usztywnić, ją cukrem i dodawać po jednym żółtku, na koniec mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać.
Piecze się biszkopt w tortownicy wysmarowanej masłem w temperaturze ok.170 stopni około 25 minut.
Wcześniej musimy ususzyć bezę. Może leżeć nawet kilka dni.

Masa czekoladowa:
W miseczce nad wrzącą wodą rozpuszczamy gorzką czekoladę i mieszamy ją razem z kremówką i pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masa migdałowa: Rozpuszczamy śmietankę razem z białą czekolada i dodajemy ucierając migdały. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze słodką śmietankę. Na koniec wkręcamy odrobinę soku z cytryny.

Koniec przygotowań. Teraz już tylko wszystko połączyć w pyszny torcik.
Biszkopt zalewamy dokładnie – miejsce w miejsce...
Rozsmarowujemy grubą warstwą czekoladę, na niej masę migdałową. Masę migdałową zakrywamy bezą. Gładką płaszczyzną na spód.  Nierówności na bezie są piękną naturalną dekoracją.

Jeśli chcemy by tort był jasny na górze, proponuję rozetrzeć  kubek cukru pudru z łyżką wrzątku i odrobiną soku z cytryny i cieniutką stróżką zdobić tworząc różne esy floresy na nierównościach  bezy. 

Można do cukrowego lukru dodać trochę czekolady i ozdobić bezę na czekoladowo. 

Będzie ślicznie i pysznie!

Proponuję
Nowości
Popularne