Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Obiad na słodko - kwaśno
Obiad na słodko - kwaśno | Drukuj |
wtorek, 03 marca 2009
Racuszki z grubymi kawałkami jabłek i sałatka owocowo-warzywna z miodem i śmietaną.

Racuszki
2 szklanki mąki
3 łyżki spirytusu (może  być whisky)
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
2 całe jajka plus 2 żółtka
Ciepłe mleko – tyle, by ciasto miało konsystencję gęstszą niż na naleśniki.

Wyrobić ciasto na jednolitą masę i zanurzając w nim grube plastry jabłek, smażyć je w sporej ilości oleju, po obu stronach,  na złoty kolor. Racuszki oprószamy cukrem pudrem  pachnącym wanilią. Podajemy na gorąco, ale również  są smaczne na zimno.
Jabłka w racuszkach powinny być grube a ciasto cieniutkie i chrupkie.
Uwaga. Jeśli zostanie ciasto a jabłek braknie radzę pokroić w niezbyt grube plasterki cebulę, przelać ją na sitku wrzątkiem, lekko osolić i popieprzyć i dalej postępować jak w racuszkach jabłkowych.  Tak usmażone  plasterki - krążki  - cebulowe są  znakomite i do sałatki o której zaraz i jako przegryzka do piwa.
Radzę trzymać cukier puder w pojemniku razem z kilkoma laskami naturalnej wanilii. Przekrawam laski wzdłuż na pół, wtedy  hojniej obdzielają cukier swoim zapachem.

Sałatka owocowo – warzywna
4 łyżki miodu, łyżka soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
Puszka ananasów (owoce odsączone)
Kiść winogron, Najlepiej winogrona bezpestkowe
2-3 duże jabłka
2 łyżki utartej marchewki
2 łyżki utartego selera

Garść rodzynków, kilka suszonych, kalifornijskich śliwek, kilka suszonych moreli.
Mieszamy śmietanę z  sokiem cytrynowym  i miodem  - najwygodniej trzepaczką.
Owoce rozdrabniamy. Seler i marchew, po obraniu najlepiej utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystko razem wymieszać ze śmietanowo – miodowym sosem i podawać do racuszków.
Ta sałatka jest równie dobrym dodatkiem do cebulowych krążków.
Proponuję najpierw przygotować sałatkę a dopiero  potem smażyć  racuszki.

Przy okazji sałatka z cebuli i miodu wg przepisu księdza Czesława Klimuszki  jest  to bardzo oryginalna i zdrowa sałatka, polecana przez księdza zwłaszcza teraz na przednówku.  UWAGA! Wzmacnia włosy, paznokcie, jest doskonała na cerę, wspomaga krążenie i pracę nerek,  a więc   godna  rozpropagowania.
Oto jak ją zrobić
2 duże cebule
2 łyżki oleju (może być oliwa, ale nie bardzo aromatyczna)
2 łyżki miodu
Odrobina soli
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry, posolić, polać oliwą i miodem. Przykryć i odstawić na całą godzinę. Powinno się ją jeść przynajmniej na godzinę przed obiadem lub kolacją.
Tak przyrządzona cebula nie pozostawia przykrego zapachu.

 

Proponuję
Nowości
Popularne