Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Mirabelki w konfiturze
Mirabelki w konfiturze | Drukuj |
piątek, 11 września 2009
Bardzo smaczna słodko - kwaśna  galaretka.

Wszyscy znamy owoce mirabelki. Kwaśno –słodko -cierpkie, niewielkie, żółte, lub czerwonawe dzikie śliwki.
Ałycze czyli dzikie śliwy często sadzi się z przeznaczeniem na żywopłoty, są nie tylko piękne (wiosną prześlicznie biało kwitną, a latem zdobią  owocami), ale też mają ostre kolce co stanowi dodatkowe zabezpieczenie przed intruzami. Lubię je przede wszystkim dla smacznych owoców i jeszcze dlatego, że podobnie jak krzewy rokitnika, tarniny, oliwnika czy irgi są  doskonałym azylem i spiżarnią dla najmniejszych ptasich śpiewaków. Właśnie teraz w końcu sierpnia, obsypane czerwonymi kuleczkami kolczaste  irgi licznie wizytuje ogromna rzesza  wróbli. Wesołe hulają w gałązkach  irgi, trzepią skrzydełkami i opróżniają swoją  letnią spiżarnię. Mają jeszcze inne smakołyki; dojrzewa dereń, jarzębina i rokitnik, a kiedy spadnie śnieg przeniosą się na pnącze dławisza.
W sierpniu dojrzałe owoce mirabelki spadają i leży  ich całe mnóstwo  pod drzewami, jeśli  nie rosną blisko  szos warto zbierać te spady  i smażyć je.
Dzika śliwa potrafi dorosnąć nawet do 8 – 10 metrów!
Konfitury z mirabelek można przyrządzać  wielorako;

Sposób pierwszy:

Około 2 kg. mirabelek
2 szklanki wody
1,5kg . cukru
Owoce przebrać, umyć w zimnej wodzie i wydrylować.

Gotować owoce od czasu do czasu mieszając, żeby odparować nadmiar soku poczym wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu do chwili, gdy owoce staną się szkliste. Gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczko i odwrócić do góry nogami do wystygnięcia.
Można inaczej. Przełożyć przestudzoną konfiturę do słoiczków, zakręcić i zawekować 15 – 20 minut. To pewniejszy sposób przechowania przetworów. Zwykle wekuję.

Sposób drugi:
Owoce po przebraniu i przepłukaniu gotować w wodzie (jw.) kiedy miękkie przekładać porcjami na sitko i przecierać.
Do przecieru wsypać cukier i postępować jak poprzednio.

W wersji pierwszej konfitura wygląda ciekawiej, bo są ładne owocowe „farfocelki”, w wersji drugiej otrzymujemy galaretkę.
Mirabelkowa konfitura jest smacznym dodatkiem do ciast.  Bardzo smakuje zawinięta w  drożdżową struclę. Jest również ciekawym dodatkiem do mięs, zwłaszcza do pieczeni wieprzowej.

Bardzo interesująca jest konfitura mieszana z mirabelek i dyni.
Sposób trzeci:
1kg. dyni
Około 70 dekagramów mirabelek
1,5 kg. cukru
Około 2 szklanek wody
Dynię bez pestek i skórki kroimy w kostkę, dodajemy mirabelki  bez pestek i razem gotujemy.  Rozgotowane owoce przecieramy przez plastikowe sitko i smażymy z cukrem. 
Gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków  i jak zawsze albo przekładamy gorącą do słoiczków, zakręcamy i kładziemy do wystygnięcia do góry nogami , albo wekujemy 15 – 20 minut.

Proponuję
Nowości
Popularne