Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Marcepan i marcepanki
Marcepan i marcepanki | Drukuj |
piątek, 27 marca 2009
Dziś proponuję zająć się „ciastem” marcepanowym.
Jest sposób na zrobienie oszczędnego marcepana. Prywatnie nazwałam go sobie „marcepanem dla ubogich”

A oto jak go zrobić:
 
1 kilogram  ziemniaków
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów (nie olejku migdałowego)
½ kilograma cukru
½ kilograma masła
Po ugotowaniu ziemniaków trzeba je przetrzeć przez prasę, albo tłuczkiem dokładnie utłuc na miazgę – jak na  kopytka.
½ kilograma cukru wsypać do kartoflanego puree i gotować 7 – 10 minut. W trakcie gotowania zrobi się z tej   mieszaniny zupełnie rzadka zupa. Wtedy odstawić z ognia i ucierać, gdy zacznie gęstnieć dodać  ekstrakt migdałowy i masło i dobrze wyrabiać, aż otrzymamy zwartą kulę. Zdumiewająco szybko marcepanowa „zupa” zacznie gęstnieć.

Z marcepanowego ciasta można zrobić  wiele smakołyków. Można je wałkować, toczyć wałeczki, robić kulki, jajeczka, najróżniejsze figurki. Można zdobić nim mazurki i torty, ale przede wszystkim jest to bardzo wdzięczne tworzywo dla dzieci. Będą zachwycone i szczęśliwe, tym bardziej, że w trakcie zabawy mogą je bezkarnie podjadać.

Nazwałam ten  marcepan „ marcepanem dla ubogich”, bo brak w nim migdałów, ale jest naprawdę smaczny. Mam ten przepis od lat od  znajomej Ślązaczki. Wiedziała, że mam małe dzieci, puste kieszenie i ogromną chęć zrobienia dzieciom przyjemności.

Z tej porcji masy marcepanowej można zrobić wiele jajeczek, króliczków i baranków do wielkanocnego koszyczka.
Gotowe cudeńka  dzieci obtaczały w kakao, cukrze pudrze i pokruszonych na miałko biszkoptach...
Można kupić gotową masę marcepanową, ale nie jest tania i kto wie, ile w niej jest ziemniaków a ile migdałów,  może  więc przyda się opanowany przeze mnie sposób na zrobienie dobrej masy marcepanowej w domu. Teraz to proste, bo migdały są w sklepach w ogromnej ilości; siekane, strugane, mielone, obrane i nieobrane – pełen wachlarz.

Oto jak zrobić  dobry marcepan:  
Kartofle- pół kilograma (po ugotowaniu)
 Migdały- pół kilograma (zmielone na pył)
Cukier – pół kilograma
Masło – pół kilograma. 

Puree z ziemniaków gotuje się z cukrem jak w poprzednim przepisie, następnie dodaje się zmielone migdały i uciera się, pod koniec należy dodać  masło. Uformowane drobiazgi  można obtaczać w sproszkowanym kakao, czekoladzie, wiórkach kokosowych, zmielonych migdałach, masie kajmakowej  (ta  ostatnia propozycja jest warta szczególnego polecenia tym bardziej, że jajeczka wielkanocne zrobione z marcepana i oklejone polewą kajmakową, to niemal mazurek w kształcie jaja!).

Mazurkami zajmiemy się lada dzień! Święta tuż!

Proponuję
Nowości
Popularne