Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Makaronowa sałatka
Makaronowa sałatka | Drukuj |
sobota, 04 lipca 2009
Kiedy temperatura za oknem rośnie, nie bardzo chce się w kuchni pitrasić przy gorących palnikach. Proponuję ein topf na zimno - sałatkę bardzo pożywną, a łatwą w przygotowaniu.

Potrzebujemy:

25 dekagramów szynki, lub pieczona pierś z kurczaka.
25 dekagramów makaronu (mogą być kokardki, świderki, wstążeczki). Makaron można ugotować rano, lub poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
25 dekagramów sera mozzarella
2 duże pomidory
garść rozdrobnionych orzechów włoskich
1 duży, lub dwa mniejsze świeże ogórki
1 kubek jogurtu naturalnego
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, szczypta cukru.
sok z cytryny
3 łyżki posiekanej zieleniny; pietruszki, koperku i posiekanego szczypiorku.

Ugotowany makaron skrapiamy oliwą, warzywa kroimy w słupki (pomidory przelewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę). Szynkę kroimy w paseczki, a pierś z kurczęcia rozrywamy palcami wzdłuż włókien. Wszystkie składniki mieszamy z  ugotowanym i przestudzonym makaronem.
 
Jogurt mieszamy z sokiem cytryny, kurkumą, posiekaną zieleniną, solą, cukrem i pieprzem - otrzymanym sosem polewamy sałatkę przed samym podaniem. Prosta i smaczna potrawa.

Wiadomo, że sałatki można zrobić ze wszystkiego. Grunt to fantazja. Miałam kawałek główki białej kapusty i kawałek pekińskiej posiekałam je, dodałam dwa strąki sparzonej i obranej ze skórki papryki; żółtą i czerwoną, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, dwa również sparzone i obrane pomidory, kawałek kalarepy kilka młodych łodyżek z listkami kalarepy, ze środka pióropusza są bardzo smaczne, miękkie i chrupiące - wsiekałam je w sałatkę. Ugotowałam kilka jaj na twardo, i pokrojone w ćwiartki, żeby się nie zgubiły dorzuciłam do salaterki, jeszcze kilka suszonych moreli i garść dużych, bezpestkowych rodzynków namoczonych wcześniej w odrobinie białego wina.

Zrobiłam sos:

Łyżka musztardy francuskiej,
Kieliszek (50 gram) oleju z pestek winogron
Sok z całej cytryny
Kubek gęstego jogurtu
Łyżeczka pieprzu cytrynowego
Łyżka ciemnego miodu.
Wierzch oprószyłam prażonymi migdałami.

Do letniej kolacji siadłyśmy z Mamusią wczesnym wieczorem w ogródku. Dwa kieliszki białego, schłodzonego wina, kilka kawałków pumpernikla posmarowanego masłem i powidłami śliwkowymi i wielka salaterka sałatki.
Mama wyłuskała z sałatki kilka kawałków jajka, pomidorów i moreli.
Z resztą poradziłam sobie sama.
Taka kolacja jest zdrowa Mamusiu, ale „królicza” - skwitowała nie bez pretensji – mało treściwa, gdybyś chociaż plasterek boczku na tym pumperniklu…
Jeszcze przed snem wpałaszowała kilka czekoladek i popiła je ajerkoniakiem – w ten sposób zapewniła sobie miły i spokojny sen. 

Proponuję
Nowości
Popularne