Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Konfitura z papryki  smaczny i oryginalny dodatek nie tylko do pieczystego
Konfitura z papryki  smaczny i oryginalny dodatek nie tylko do pieczystego | Drukuj |
poniedziałek, 18 stycznia 2010
Jest ciekawym uzupełnieniem kolorystycznym i smakowym najróżniejszych pieczeni, pasztetów, wędlin i kanapek.  Rewelacyjna na gorących tostach. Tost posmarowany odrobiną masła i sporą warstwą paprykowej konfitury jest przepyszny - można zjeść tuzin takich chrupiących grzanek.

Proponuję zrobić konfiturę z czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki – z każdej osobno.
Podane w szklanych miseczkach są niezwykłą ozdobą stołu. Smakują podobnie, choć najsłodsza jest konfitura z tak zwanej papryki pomidorowej. Jest to papryka krótka i okrągła.  

Na kilogram papryki (obranej i rozdrobnionej po usunięciu gniazd nasiennych)
90 dekagramów cukru
szklanka wody
sok z cytryny

Do wody wrzucamy rozdrobnioną (by się jak najwięcej zmieściło) paprykę. Gotujemy na wolnym ogniu aż się rozgotuje od czasu do czasu mieszając do spodu.

Rozgotowaną miazgę przecieramy przez plastikowe sitko do rondla, w którym będziemy smażyć konfiturę. Dosypujemy cukier i smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu, tak długo aż trochę zgęstnieje. Kiedy po zamieszaniu pozostaje ślad – gotowe.

Można konfiturę smażyć w wolnej chwili nawet przez dwa – trzy dni. Trzeba ją mieszać do spodu bo podobnie jak śliwki – po dodaniu cukru - lubi się przypalać. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Gotową  przekładamy do  wyparzonych słoiczków, zakręcamy wieczka i gotowe. Dla bezpieczeństwa można słoiczki zagotować.

Z konfitury paprykowej możemy przyrządzić zupę – krem. Wystarczy rozcieńczyć lekkim rosołkiem. Jest smaczna na zimno i na ciepło z dodatkiem grzanek albo eleganciej – z groszkiem ptysiowym. Zupę krem można ozdobić w wazie lub bezpośrednio na talerzach stróżką dobrej śmietanki, albo innym kolorem rozrzedzonej śmietanką papryki.

Lubię tworzyć nowe smaki stąd pomysł na konfiturę paprykowo- śliwkowo -jabłkowo - gruszkową.
Kolor konfitury nie tak czysty jak z samej papryki, ale smak niezwykle interesujący. 

2 kg papryki
1/2kg ciemnych dużych śliwek, lub węgierek.
3 spore jabłka
5 gruszek
1.5kg – do 2 cukru
Wykonanie jak poprzednio. To znaczy wszystkie owoce razem z papryką rozdrobnić, miękkie przetrzeć i dalej postępować jak poprzednio. Lepiej kiedy w konfiturze nie ma skórek. Nawet drobniutko roztarte w robocie (robiłam takie próby) „przeszkadzają” w jedzeniu.
Można upiec paprykę w piekarniku, wtedy skórka sczernieje i łatwo zejdzie, ale smak konfitury już nie ten sam i kolor nie ten. Konfitura warta zachodu.

Bardzo polecam również jako dodatek do opisanych wcześniej francuskich grzaneczek. Jest doskonałym dodatkiem do słodkich i słonych grzanek.

Proponuję
Nowości
Popularne