Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Kolba kukurydzy - smaczne jedzenie dla dorosłych, dla dzieci i dla świerszczy
Kolba kukurydzy - smaczne jedzenie dla dorosłych, dla dzieci i dla świerszczy | Drukuj |
czwartek, 25 listopada 2010

Mało kto nie lubi obgryzać soczystej, słodkiej kukurydzy ugotowanej w lekko posolonej wodzie. Równie smaczna jest kukurydza pieczona, ale kolba  prosto z wody, lekko posolona, podana z odrobiną masła to niezwykłe jedzenie.

Najbardziej smakuje trzymana po prostu w obu rękach, obgryzana, wysysana…

Nie jest to elegancki sposób podania. Można eleganciej. Kukurydzę podzielić na mniejsze kawałki i ustawiając je pionowo, odcinać przy pomocy noża i widelca ziarenka kukurydzy i … ganiać je po talerzu.

Żeby kukurydza była smaczna musi być świeża (po dłuższym leżeniu cukier zmienia się w skrobię, co powoduje, że kukurydza staje się bardziej „mączna” a mniej słodka. Jednak wartości odżywczych nie traci.

Kukurydza zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, C i E poza tym dość bogata w minerały; wapń, magnez, żelazo i fosfor a więc jeśli lubimy obgryzać, chrupać i wysysać soki z kolby korzystajmy, bo  kukurydziany sezon krótki.

Ostatnio ugotowałam kilka kolb kukurydzy i odgryzając łapczywie ziarenka zauważyłam stojącego w bezruchu na okiennym parapecie świerszcza, który uważnie mi się przyglądał, głodny czy co…?

Nie wiele myśląc położyłam kolbę na parapecie okna tuż obok „muzyka” podszedł odważnie, niemal natychmiast. Wspiął się bez trudu na kaczan, poskubał i w końcu  najedzony zasnął. Było mi miło gościć biesiadnika, a rzecz całą sfotografowałam.
Zapamiętam, że świerszcze lubią kukurydzę tak samo jak ja.

Proponuję
Nowości
Popularne