Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Kaszka jaglana z masłem
Kaszka jaglana z masłem | Drukuj |
piątek, 11 września 2009
Powiedzonko „Polak nie da sobie w kaszę dmuchać” odeszło niemal w zapomnienie, a  jego popularność świadczyła także o tym, że kasze były w polskich domach niezwykle popularne, były niemal codzienną strawą. „Polakowi sytemu kaszą nie podskoczysz” mawiał pewien zakonnik, propagator naturalnego i zdrowego odżywiania się.

Kasze są bogactwem witamin zwłaszcza z grupy B, poza tym zawierają fosfor, wapń, żelazo, potas i krzem tak bardzo ostatnio  reklamowany  w wielu farmaceutykach i kosmetykach jako „uzdrawiacz i odmładzacz” skóry włosów i paznokci.

W medycynie chińskiej twierdzi się, że kasza jaglana usuwa z organizmu wilgoć, która jest odpowiedzialna za częste  u dzieci i u dorosłych  choroby górnych dróg oddechowych.
Talerz kaszy jaglanej raz lub dwa razy w tygodniu i już mamy naturalną i smaczną dostawę  witamin, krzemu  i innych cennych minerałów, na co dzień  bardzo potrzebnych naszym organizmom.


Przynajmniej raz w tygodniu zjadajmy kasze. Nie tylko w krupniku, czy w mleku, ale na sypko  jako dodatek do drugich dań; do gulaszu, paprykarzu, pieczeni, czy wręcz jako samodzielne danie. Ugotowana na sypko; perłowa, pęcak, krakowska, jaglana,  do tego skwarki z niezbyt tłustego boczku i kefir lub kwaśne mleko… To bardzo smaczny posiłek.
Kasza jaglana zawsze była obecna w naszym domu. Zjadaliśmy ją na ciepło i na zimno, na słono i na słodko. W odróżnieniu od „mamałygi” (kaszki kukurydzianej) jaglaną  bardzo lubiliśmy.

Legumina z kaszy jaglanej

Szklankę kaszy trzeba najpierw przepłukać pod zimną wodą (wszystkie kasze i ryż zawsze należy wypłukać) Odsączoną na sitku obficie przelewamy wrzątkiem dzięki temu „jaglanka” straci swoją charakterystyczną goryczkę.
Zalewamy kaszę zimną wodą – dwa razy tyle  wody co kaszy.
Trzeba dodać trochę soli, trochę masła i trochę cukru do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut (w tym czasie kaszka wchłonie wodę). Odstawiamy kaszkę z ognia i pod przykryciem zostawiamy jeszcze kilkanaście minut, można przełożyć ją do piekarnika i w nim zapiekać kaszę przez kilkanaście minut. W międzyczasie przygotowujemy owoce.
Rozdrabniamy  jabłka i gruszki  (po dwa – trzy owoce) garść rodzynków, trochę cynamonu (jeśli mamy morele, to też kilka owoców; mogą być suszone, lub świeże, doskonałe będą również suszone żurawiny. Przekładamy owoce do rondelka, dodajemy odrobinę wody, łyżkę cukru i na wolnym ogniu owoce prażymy.

Na koniec mieszamy kaszkę z owocami i podajemy. Można obłożyć kopczyk kaszy owocami i tak podać.
Mama mieszała wszystko razem i oprószała cynamonem i cukrem pudrem, albo polewała słodką śmietanką.
Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną możemy podać jak każdą inną  z sosem koperkowym, grzybowym, jako dodatek do gulaszu, albo o prostu  z łyżką masła. Najbardziej taką lubię.

Proponuję znakomite kluski z dodatkiem kaszy jaglanej

20 dekagramów kaszy
2 szklanki mleka
2 jajka i jedno żółtko
5 dekagramów masła
8 dekagramów maki
Łyżka masła i łyżka oleju
Sól do smaku

Kaszę po przepłukaniu zimną wodą przelewamy wrzątkiem na sitku i wsypujemy do gotującego się mleka.  Dodajemy masło, sól do smaku,  wstawiamy  rondelek z kaszą  do  większego naczynia  z gorącą wodą i  gotujemy na parze tak długo aż kasza wchłonie całe mleko.

Po wystudzeniu łączymy kaszę z żółtkami i mąką, dodajemy ubitą na sztywno pianę.  (można dać całe jaja).  Z ciasta formujemy  w dłoniach okrągłe kluseczki i wrzucamy  na wrzącą osoloną, z dodatkiem masła i oleju,  wodę.
Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową i od razu podajemy polane świeżym masłem.
„ …Bo od klusek brzuszek boli a od kaszy się zagoi” - a tu proszę jaki mariaż. Kaszana kluska!

Niech więc obok najrozmaitszych kluch, klusek i kluseczek przynajmniej raz w tygodniu znajdzie się w naszym domowym menu kasza choćby w postaci klusek.

Proponuję
Nowości
Popularne