Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Kaszanka zapieczona w chlebie Smacznie i oryginalnie
Kaszanka zapieczona w chlebie Smacznie i oryginalnie | Drukuj |
piątek, 27 marca 2009
Na sobotnią kolację trafiła się kaszanka. Zapragnęłam ją jakoś ciekawiej podać. Wśród domowników kaszanka ma niewielu wielbicieli. Ja ją uwielbiam i na zimno i na ciepło. Mama lubi tylko chrupiącą, przysmażoną na maśle. 
Bardzo niezdrowo, ale od czasu do czasu taki grzeszek…

Postanowiłam zrobić niespodziankę  - będzie kaszanka w chlebie.  Upiekę jeden duży bochen chleba a odrobinę ciasta przeznaczę na otulinę kaszanki.

Ciasto chlebowe

Około półtora kilograma mieszanej maki – z przewagą pszennej.
Tym razem dodałam szklankę żytnich i szklankę pszennych  otrąb ,
Jak zawsze łyżkę kminku, łyżkę soli i dwie łyżki siemienia lnianego.
Rozczyn uzupełniłam niespełna 6 dekagramami drożdży  zmieszanymi z łyżką cukru
Około litra ciepłej wody
Jak zawsze brzeg mąki zalałam odrobiną wrzątku.

Wyrobione ciasto chlebowe pięknie wyrosło.
Kaszanka miała odpowiedni kształt - gruba, prosta dość długa.
Rozciągnęłam cienko ciasto, owinęłam nim kaszankę i ułożyłam w oprószonej mąką keksówce.
Rosły sobie dwa chlebki.
„Kaszankowy” chleb upiekł się doskonale. Pokroiłam grube plastry, zrumieniłam na patelni i podałam do oryginalnej kolacji kefir. 
Kaszanka wcale nie musi być długa i gruba. Cienka i w kształcie rogalika też będzie świetna.

W lecie na ogródkowe przyjęcie upiekę tyle kaszankowych chlebków, ilu będzie panów. 

To zdecydowanie męskie jedzenie! Z piwem!

Szynkę upieczemy na Wielkanoc – to większe wyzwanie.

Proponuję
Nowości
Popularne