Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Jaja po francusku czyli - generalskie jaja
Jaja po francusku czyli - generalskie jaja | Drukuj |
poniedziałek, 27 kwietnia 2009
Pani Julia dała mi przepis na ciekawą przystawkę „jajka po francusku”. Nazywała też to danie ”generalskimi jajami”.

6 jaj należy ugotować na twardo, obrać z łupinek i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w drobniutkie paski, jak makaron. Z łyżki masła zrobić białą zasmażkę, trochę posolić i popieprzyć. Jak zawsze nie należy smażyć masła z mąką, lecz niemal jednocześnie wlać na patelnie dwie filiżanki mleka, lub słodkiej śmietanki. Energicznie mieszać, by otrzymać jednolitą konsystencję. Krótko zagotować. Zdjąć z ognia i w gorący sos wsypać posiekane białka. Uwaga! Z białkami sosu już nie gotować, bo stwardnieją. Żółtka prędko przetrzeć przez sitko, aby na wierzchu potrawy uformowały grubą,  puszystą warstwę.

Tę elegancką, doskonałą przystawkę podajemy na gorąco.
Do tej przystawki polecam paluszki prawie francuskie. Przepis jest prosty i wykonanie banalne.
25 dekagramów białego sera tłustego
25 dekagramów mąki
25 dekagramów masła
Sól, odrobina proszku do pieczenia (łyżeczka)

Z tych składników szybko wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy kształtne paluszki. Można posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piecze się je kilkanaście minut na złoty kolor w temp. Ok.170 stopni. Podać do gorącej przystawki.
Podobne ciasteczka robię częściej na słono wykorzystując żółty ser. Proporcje jak wyżej. Należy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach, dodać szczyptę proszku do pieczenia, soli i pieprzu. Przed pieczeniem można każde ciasteczko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pieprzem, papryką, kminkiem - co kto woli.
Doskonałe „krakersy” do chrupania.
Pierwszy sposób z białym serem polecam, jeśli chcemy zrobić słodkie ciasteczka. Można robić z ciasta drobniutkie rogaliki (dosłownie 2 centymetrowe), albo nadziewać konfiturą małe kwadraciki i składać wszystkie rogi razem złączone nad nadzieniem. Po upieczeniu ciastka obsypujemy obficie cukrem pudrem. I jedne i drugie mają ten sam feler. Są bardzo smaczne, ale wyłącznie na świeżo. Następnego dnia, zwłaszcza te z białego sera stają się suche i twardawe.

Proponuję
Nowości
Popularne