Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Grzybek z karmelowymi owocami
Grzybek z karmelowymi owocami | Drukuj |
wtorek, 11 maja 2010
Mama dziś kaprysi. Zjadłabym na kolację coś małego, na słodko…
Może kanapki z powidłami? Mmm, nieee. Z konfiturą morelową?... Nie wiem... To może naleśniki.?... ale Mama już powędrowała do kuchni babci Józi w serialowej Plebanii – zrób coś niewielkiego dodała pośpiesznie zamykając drzwi pokoju. Co wymyślić? Byle szybko. Mama lubi jeść  kolację wcześnie, a ja chcę obejrzeć „Fakty”.
 

Niewiele myśląc zrobiłam małą „konfiturkę” ze zmrożonych owoców; trochę węgierek, trochę truskawek, kilka malin, łyżka suszonych żurawin i jedno jabłko. Wszystko trochę rozdrobniłam. Na patelni z dwóch łyżek cukru zrobiłam delikatny, ledwie złoty karmel i włożyłam do niego owoce. Pomieszałam ostrożnie, żeby się marmolada nie zrobiła i dolałam dwie łyżki likieru z moreli. Owoce „ubrały się” w delikatny karmel i trochę się zeszkliły. Wyglądały bardzo apetycznie, a operacja zajęła mi może 10 minut.


Z 2 jaj, 2 łyżek cukru, łyżki mąki i łyżeczki cukru waniliowego zrobiłam ciasto na grzybek.

Dla przypomnienia:


Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, ubijamy pianę z białek i na przemian z mąką delikatnie wkładając do utartych żółtek i mieszamy. Ciasto biszkoptowe wylewamy na rozgrzaną, posmarowaną masłem patelnię. Smaży się grzybek pod przykryciem około 10 minut (na maleńkim ogniu!).
Gotowy grzybek przełożyłam na szklany, okrągły półmisek, wyłożyłam na wierzch podsmażone owoce.
Do popicia miętowa herbata.

Żałowałam, że dzieci nie ma.
Należy pamiętać, że „grzybek” jest znakomity kiedy podamy go od razu po przyrządzeniu.

Proponuję
Nowości
Popularne