Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Francuskie grzaneczki
Francuskie grzaneczki | Drukuj |
poniedziałek, 18 stycznia 2010
Można je podawać na słodko, lub na słono.

Wszyscy je znamy, ale na co dzień nie pamiętamy, że to taki prosty sposób wykorzystania „wczorajszego” ciasta; białego chleba, babki, bułki drożdżowej, chałki czy zwykłej bułki.

Nie jestem pewna tytułu filmu - „Rodzina Kramera”? Dziecko siedzi, na krawędzi blatu stołu obok wielkiej patelni, na której skwierczy tłuszcz (nie podobała mi się scena – za blisko ognia). Zasępiony i naburmuszony chłopczyk, macha nóżkami, beznamiętnie przygląda się ojcu, a ten najpierw kroi chałkę na plastry, potem rozbijając energicznie  jajka na talerzu, chlapie nimi wokół. W tym co zostało zanurza bez większego nabożeństwa plastry chałki i rzuca je na gorącą patelnię, smaży, trochę je przypalając....

Niemal niema scena. Obaj są bardzo prawdziwi, ujmujący i wzruszający. Dwóch facetów musi sobie radzić, bo znienacka opuściła ich kobieta, której znudziło się być… kurą domową. Nie lubię tego określenia choć jedno i drugie bardzo lubię.

Myślę, że nie najgorzej funkcjonowałaby restauracyjka, której menu składało by się wyłącznie z najrozmaitszych grzaneczek. Na słono i na słodko… Z najróżniejszymi dodatkami. Można je podać na dziesiątki sposobów. Wystarczy, że mamy w kuchni kawałek zeschniętej bułki i kilka jaj.

Kroimy bułkę w niezbyt cienkie kromki (licząc dwie – trzy na osobę). 2 - 3 jajka trzeba rozbełtać z dwiema łyżkami mleka (lepiej jeśli jest słodka śmietanka, ale może być mleko). Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i w takiej jajecznej zawiesinie maczamy – chwilę przetrzymując, by bułka dobrze nasiąkła - każdy plaster.

Jeśli zależy nam na tym by grzanka była pożywniejsza, możemy dodatkowo wytarzać ją w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym na patelni maśle z odrobiną oleju lekko rumieniąc po obu stronach. Grzanki są chrupiące i bardzo smaczne. Można podać do nich konfiturę z papryki, albo gruszkę słodko – kwaśną, albo jakąkolwiek sałatkę.  Czasem wystarczy kufel piwa.

Jeżeli mamy do dyspozycji chleb tostowy, a jego kromki są zbyt cienkie, włóżmy między dwie kromeczki plaster żółtego sera. Dalej postępujemy jak poprzednio. Dobra grzanka powinna mieć około 1,5 centymetra grubości, powinna być chrupiąca  z zewnątrz a w środku miękka i puszysta.

Bardzo smaczna jest grzanka ze słodkiej babki drożdżowej. Pokrojoną na grube plastry maczamy w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka lub śmietanki i smażymy dwie – trzy minuty z każdej strony. Znakomite są grzaneczki z babki faszerowanej bakaliami. Nie raz smażyłam w ten sposób lekko przesuszone kawałki drożdżowego cwibaka.

Dzieci uwielbiały takie podwieczorki. Chrupiący plaster cwibaka i szklanka ciepłego mleka.
Plastry świeżej chałki maczane w roztrzepanym z łyżką śmietany jajku smażone na maśle to prawie racuszek. Znakomity racuszek.

Proponuję skropić pokrojone kawałki słodkiej babki brandy, albo dobrą nalewką, a potem maczać w roztrzepanym z łyżką śmietanki jajku i smażyć. Jest to znakomita słodka przekąska dla dorosłych.
 

Proponuję
Nowości
Popularne