Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Fałszywa sarnina, fałszywy zając  czyli pieczeń na dziko
Fałszywa sarnina, fałszywy zając  czyli pieczeń na dziko | Drukuj |
poniedziałek, 18 stycznia 2010
Prawdopodobnie nie jadłam nigdy sarniny, od rodziców wiem, że przed wojną dziczyzna znacznie częściej gościła na polskich stołach. Obydwie potrawy przygotowuje się z cielęciny. Tyle, że do fałszywego zająca dodajemy kilka zmiażdżonych główek goździka.

Potrzebujemy:

1,5 do 2 kilogramów mięsa
10 dekagramów słoniny
Szklanka gęstej kwaśnej śmietany
Łyżka mąki
Łyżka masła
Łyżka zmiażdżonych ziaren jałowca – dzięki nim pieczyste zapachnie wiatrem i lasem.
Szczypta cukru, szczypta soli, laurowy listek
Łyżka całych ziaren jałowca.
Półtorej szklanki octu winnego zmieszanego pół na pół z białym winem
Półtorej szklanki wody
Łyżka ziaren ziela angielskiego
Łyżka ziaren jałowca
6 – 8 goździków, kilka listków laurowych
3 duże cebule

Mięso po umyciu i osuszeniu porządnie natrzeć zmiażdżonym jałowcem, solą i cukrem. Włożyć do garnka i zalać gorącą marynatą, przykryć i umieścić w chłodnym miejscu na 4 dni codziennie obracając mięso w marynacie. Po wyjęciu z marynaty osuszamy je i szpikujemy słoniną jak sztufadę – opisałam sposób przyrządzenia sztufady na wcześniejszych stronach. Naczynie żaroodporne, lub brytfankę, w której zamierzamy mięso upiec smarujemy oliwą. Mięso wkładamy do brytfanki, smarujemy ciepłym masłem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wkładamy mięso na pół godziny. Sos z marynaty odcedzamy, podgrzewamy i wlewamy do mięsa. Od tego momentu mięso pieczemy jak zawsze tyle czasu ile waży, plus pół godziny. W temperaturze ok.180 stopni od czasu do czasu podlewając  sosem z pieczeni. Śmietanę i mąkę dodajemy, jeżeli chcemy podać „sarninę” na gorąco. Śmietanę mieszamy z mąką, z odrobiną soli, łyżką gorącego sosu i otrzymaną zawiesinę wlewamy do mięsa. Jeśli dajemy kremówkę – możemy ją bez obaw wlać prosto do potrawy bez obawy, że się zwarzy. Jeśli chcemy podać mięso na zimno nie dajemy śmietany.

Dobrym dodatkiem do pieczeni są czerwone buraczki i ziemniaczane kopytka.

Smacznym dodatkiem są też podsmażane kartofelki:
8 dużych kartofli
8 dużych cebul
Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę i wolno smażymy na dwóch łyżkach masła i dwóch łyżkach oleju, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Fałszywa sarnina, jak każde pieczyste doskonale smakuje z kieliszkiem czerwonego wina.

Proponuję
Nowości
Popularne