Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Dziś półfabrykat na szybki krupnik do zamrożenia i pochwała kostek Maggi-ego
Dziś półfabrykat na szybki krupnik do zamrożenia i pochwała kostek Maggi-ego | Drukuj |
sobota, 28 lutego 2009
Pisałam wcześniej o kaszach - dodatkach do zup. Mam dobry sposób na przygotowanie szybkiego krupniczku. Smaczna zupa zabielana śmietaną z dodatkiem dużej porcji zieleniny bardzo domownikom zasmakuje.

Wystarczy tylko mieć maleńki zapas roztartej jęczmiennej kaszy – jak na krupnik. Można w wolnej chwili przygotować sobie taki półfabrykat i przechować w kilku woreczkach w zamrażarce.
Gotujemy kaszę jęczmienną (może być pęczak) w lekko osolonej wodzie, lub z jakąkolwiek kostką rosołową. Jak na krupnik. Na wsypaną do garnka kaszę wlewamy dwa razy tyle płynu i gotujemy na wolnym ogniu. Ugotowaną na miękko rozcieramy wałkiem, dodając sól, pieprz, masło i natkę pietruszki. Na oko - do smaku. Można do rozcierania dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Dobrze roztartą kremową kaszę dzielimy na kilka porcji i zamrażamy.

Żeby przygotować bezmięsny szybki krupniczek wystarczy zagotować kostkę rosołową, wyjąć z zamrażarki jedną porcję zamrożonej kaszy, włożyć ją do garnka i wlewając wolno gorący  wywar z kostki mieszać. Kasza się po kilku minutach rozpuści i otrzymamy bardzo smaczną zupę. Jeszcze tylko doprawić do smaku i gotowe. Jeśli do kaszy nie dodaliśmy śmietany, trzeba ją dodać teraz. Zupa powinna mieć konsystencję krupnika, a więc zawiesistą i dość gęstą. Naturalnie na koniec zawsze dodajemy posiekaną  natkę pietruszki.  Nigdy jej za wiele.
Kupuję ostatnio kaszę pakowaną w woreczki, zmieszaną z suszonymi warzywami, uważam, że to świetna kompozycja. Dobra nie tylko jako dodatek do drugich dań, ale także na krupnik.

Mistrzyni kuchni, pani Monatowa w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej”. Tak zachwala kostki Maggi’ego „...chcąc zaoszczędzić na trudzie i parogodzinnym czasie potrzebnym do gotowania mięsa na rosół zarówno jak i na paliwie, najlepiej jest używać kostki gotowe. Rosół taki przedstawia jeszcze i tę dogodność, że może być w każdej chwili świeżo sporządzony”. I rzecz najważniejsza, „… kostki są wprost nieocenionym wynalazkiem zwłaszcza dla kawalerów, turystów, kobiet zajętych w biurach i w pracy ...” 

Bardzo proszę jakie to ciągle aktualne.

Proponuję
Nowości
Popularne