Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Chleb lwowski i bułeczki cioci Pauliny z Brodów
Chleb lwowski i bułeczki cioci Pauliny z Brodów | Drukuj |
poniedziałek, 30 marca 2009

90 dekagramów mąki
2 szklanki ciepłej wody
4 dekagramy drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki masła (ok.5dekagramów)
łyżeczka soli
szczypta curry i gałki muszkatułowej. (Mama dodawała jeszcze szczyptę cynamonu)

Sposób przygotowania ciasta:

Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrabiać, drożdże zawsze rozcieramy z cukrem i w stanie płynnym wlewamy do ciasta. Ten chleb różni się od mojego, tradycyjnego tym, że  tu dodaje się masło. To jest taki chleb – bułka. Przypominam, że do bułek, bułeczek, babeczek, zawsze dodajemy roztopione masło.
To ciasto po wyrobieniu i  wyrośnięciu, raz jeszcze wyrabiamy i  dopiero  wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Piecze się ten chleb ok.45 – 50 minut w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni, potem jeszcze 15 – 20 minut w nieco zmniejszonej temperaturze piekarnika, żeby chleb „doszedł „.

Bułeczki śniadaniowe Cioci Pauliny z Brodów

50 dekagramów mąki
3 dekagramy drożdży
10 dekagramów cukru miałkiego (pudru)
5 dekagramów masła
1 jajko całe  i 1 żółtko
1 szklanka śmietanki kremowej, lekko podgrzanej (żeby nie była z lodówki)
1 jajko do smarowania bułeczek
szczypta soli i kminek do posypania

Wyrabiamy ciasto. Dobrze jest utrzeć z cukrem żółtko i jedno całe jajko, i taką utartą masę dodać do ciast bułeczki będą delikatniejsze. po wyrośnięciu formujemy małe bułeczki. Jeśli je  będziemy formować w „umaślonych” rękach, ułożone do pieczenia nawet dość blisko siebie, łatwo się rozdzielą  po upieczeniu. Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem i obsypujemy kminkiem.

Ciasteczka migdałowe Cioci Pauliny

10 dekagramów mąki tortowej
5 dekagramów mąki ziemniaczanej
10 dekagramów cukru
10 dekagramów zmielonych  (sypkich) migdałów
3 – 4 żółtka i dwa całe jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Właściwie jedynym spoiwem w tym cieście są „płynne”  jajka. Ciastka są mimo to kruche, ale twardawe, można je dość długo przechowywać, bo się nie starzeją, ale ja zwykle daję do ciasta 2 duże łyżki gęstej śmietany, albo oleju, są wtedy delikatniejsze. Przepis wart zamieszczenia, bo zdarza się, że mamy kogoś na diecie. A ciasteczka są dobre do chrupania i dzięki dużej ilości migdałów, zdrowe.
Ciasto po wyrobieniu należy schłodzić w lodówce na jakieś pół godziny, potem rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka w kształcie migdałów – szklanką to się łatwo robi.

Układamy na blaszce na pergaminie wysmarowanym masłem. Piecze się kilkanaście minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Proponuję
Nowości
Popularne