Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Biszkoptowy torcik nie tylko dla dzieci
Biszkoptowy torcik nie tylko dla dzieci | Drukuj |
piątek, 25 czerwca 2010
Torcik przygotowałam dla rocznego Antosia i zależało mi na tym by był biało-kremowy i niezbyt słodki, dlatego w masie migdałowej nie ma cukru.

Biszkoptowy torcik nie tylko dla dzieci

5 jaj
5 łyżek cukru,
5 łyżek mąki
Łyżka wanilii
Łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia tortu
Puszka ananasów (mogą być w plastrach lub bardziej rozdrobnione)

I masa
25 dekagramów migdałów 
½ kostki masła
3  łyżki kremówki
3 łyżki mleka.

II masa
3 tabliczki białej czekolady
400g  śmietanki kremówki.
Do oblania torcika
Tabliczka białej czekolady i dwie łyżki mleka
Odrobina karmelu z dwóch łyżek cukru i kilku kropli wody

Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią (nie podjadać!) można od razu dodać proszek do pieczenia, wtedy mniej kusi.
Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy razem z mąką do utartych żółtek i ostrożnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej  bułką tartą i  od razu wsuwamy do rozgrzanego do temp. ok.180 stopni  piekarnika. Biszkopt piecze się około 30 minut. Dobrze upieczone powinno odstawać od brzegu formy i mieć złotawy kolor.
Przestudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Pierwszy układamy na paterze i dokładnie miejsce w miejsce przykrywamy  połową zmiksowanego  ananasa.
Sok doskonale nawilży placek  a warstwa owoców stworzy smaczny podkład pod  masę migdałową .

Masa migdałowa
W rondelku rozpuszczamy masło, śmietankę i mleko i wsypujemy migdały, po dokładnym wymieszaniu gotowe. Nakładamy na torcik i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskamy i nasączamy pozostałym ananasem.
Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka – powinna mieć  taką konsystencję, by wylana na wierzch torcika dokładnie go oblekła, nie szkodzi  jeśli  trochę spłynie. Brzeg tortu zdobimy masą, która się wydostała na zewnątrz . Jeszcze tylko ozdobić karmelem tworząc rozmaite esy floresy.

Uwagi
Zamiast mąki można do biszkoptu dodać zmielone migdały zmieszane z bułką tartą. Zamiast karmelu można w odrobinie wody rozpuścić kilka krówek w rondelku i taką gotową polewą ozdobić torcik. Można równie dobrze rozpuścić w łyżce wody lub mleka ciemną czekoladę i ozdobić nią wierzch. Wszelka dowolność. Do zmiksowanego ananasa można dodać sok z połówki cytryny – będzie mniej słodki.
Torcik przygotowałam dla rocznego Antosia i zależało mi na tym by był biało-kremowy i niezbyt słodki, dlatego w masie migdałowej nie ma cukru.

Proponuję
Nowości
Popularne