Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Biały chleb i cienkie paluszki do chrupania
Biały chleb i cienkie paluszki do chrupania | Drukuj |
piątek, 20 maja 2011
Chrupiące, rumiane paluszki będą doskonałą  alternatywą  dla kupnych, słonych paluszków, których lepiej dzieciom nie podawać.

Kilogram  pszennej mąki
Po ½ szklanki otrąb owsianych i pszennych
5 czubatych łyżek mleka w proszku ( pełne - instant)
6 dkg świeżych drożdży i łyżka cukru
4 łyżki oleju (polecam lniany)
Łyżka masła
2  jajka
Łyżka soli
Kilka łyżek  wrzątku
Mniej więcej  litr ciepłej wody

Mąkę  wsypać do miski, zrobić dołek, wlać wrzątek,  wbić weń  jajka, dodać sól i  mieszać robotem starając się nie dobierać mąki z boków.

Olej z masłem, mlekiem  i częścią wody rozgrzać na tyle by masło się rozpuściło i  ciepłe wlać  na jajka  cały czas mieszać  robotem. Na koniec wlać rozpuszczone w cukrze drożdże. 

Kubek po drożdżach przepłukać letnią wodą i dolać do ciasta. Jeśli za twarde dolać trochę letniej wody, jeśli za rzadkie dodać trochę mąki.

Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple, by podrosło. Oderwać odrobinę ciasta na paluszki. Na stolnicy podsypać mąkę z odrobiną otrąb i toczyć cieniutkie paluszki. Nie muszą być równej długości. Układać na blaszce w pewnych odstępach, bo trochę urosną. Pozostawić kilka minut w cieple,  po czym wsunąć  blaszkę do  nagrzanego do temperatury ok.180 stopni  piekarnika  na  mniej więcej dwadzieścia minut.

Chrupiące, rumiane paluszki będą doskonałą  alternatywą  dla kupnych, słonych paluszków, których lepiej dzieciom nie podawać.

Ciasto przeznaczone na chleb wyłożyć na stolnicę, jeśli sprawia wrażenie zbyt rzadkiego  podsypać mąką i trochę wyrobić rękami.  Rozpłaszczyć  rozsypać po całości owsiane lub pszenne otręby, zwinąć i uformować owalny bochenek. Można  go przełożyć do formy, albo  bezpośrednio na oprószony mąką pergamin na blaszkę i pozostawić  do wyrośnięcia. Piecze się chleb w temperaturze około 200 stopni  przez godzinę.  Jeśli zależy nam by był  ładnie zrumieniony, możemy go przed  pieczeniem posmarować rozmąconym z odrobiną wody jajkiem.

Chlebek jest biały, delikatny i znakomity.

Proponuję
Nowości
Popularne