Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow A może łosoś...na kilka sposobów
A może łosoś...na kilka sposobów | Drukuj |
czwartek, 09 kwietnia 2009

Najprościej jest przygotować łososia na obiad w sposób następujący:

Kupujemy około 1 kilograma ryby
Do sosu; 12 dekagramów masła (dwie łyżki)
Sok z jednej cytryny
Kawałek świeżego imbiru
Łyżka posiekanego koperku
Sól i pieprz do smaku

Doskonałym dodatkiem i tu będzie główka sałaty – najlepiej lodowej.
Masło rozpuścić nie smażąc go, dodać starty na drobnych oczkach świeży imbir, sok z cytryny i posiekany koperek. Sporo koperku! Posolić, popieprzyć i przykrywszy pokrywką odstawić na bok.

Tym czasem przygotowujemy rybę. Należy ją opłukać i osuszyć. Następnie pokroić na porcje (grubsze plastry). Oprószyć kawałki ryby solą i obsmażyć, lub upiec w piekarniku, podlewając delikatnie każde dzwonko ryby oliwą.

Łosoś inaczej:

Kupujemy kilka steków z łososia (tyle ile osób) skrapiamy je cytryną, posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Następnie dzwonka ryby przykrywamy plasterkami obranej i pokrojonej w talarki cebuli i posiekanym koperkiem. Pozostawiamy tak obłożoną rybę w lodówce na kilka godzin. Dobrze jest rybę obracać dwa – trzy razy, by dobrze wchłonęła „marynatę”  Pieczemy ja na grillu smarując kilkakrotnie oliwą. Ryba tak przygotowana jest wyborna!
Może być patelnia grillowa, albo po prostu  beztłuszczowa.
Sałatę rozrywamy na kawałki i układamy na półmisku, obok  układamy usmażoną lub upieczoną rybę. Całość polewamy rozgrzanym sosem maślanym. Doskonałe i proste danie obiadowe.

Łosoś jeszcze inaczej:
Równie dobrym sposobem na przyrządzenie łososia jest ugotowanie go na parze. Dobrze osolona woda, pokrojona cebula, razem z łupą … para będzie smaczniejsza. Na wkładce układamy dzwonka łososia i gotujemy pod przykryciem  15 minut. Osobno dusimy  na głębokiej patelni, na niewielkim ogniu pokrojone w  paseczki warzywa z dwiema  łyżkami  masła, oleju i dwiema  łyżkami wody.
Pod koniec duszenia (trwa to około 15 minut) lekko warzywa solimy. Do tego delikatnego dania możemy zrobić sos szczypiorkowy, albo cytrynowy. Baza sosu -  sos beszamelowy biały.
Czyli: Na patelni, lub w płaskim rondelku łyżka masła, łyżka mąki, sól do smaku i szklanka mleka (może być rosół z kostki, wtedy ostrożnie z solą). Po zagęszczeniu sosu dajemy odpowiednio albo sok z wyciśniętej cytryny, albo posiekany drobno szczypiorek, albo – to też jest możliwe, bo łosoś bardzo lubi koperek – posiekany drobniutko koperek.  Pyszne, lekkie i smaczne danie obiadowe.

Ostatnia propozycja:
Dzwonka łososia – o grubości mniej więcej półtora centymetra po opłukaniu i wysuszeniu leciutko oprószone solą układam na rozgrzanej beztłuszczowej patelni, na której wcześniej „upiekłam” łyżkę igiełek rozmarynu. Obracam łososia kilka razy - cały proces pieczenia trwa kilka minut.
Przed podaniem skrapiam każde dzwonko sokiem z cytryny i oprószam pieprzem i posiekanym drobno koperkiem.
Bardzo smacznym dodatkiem do tak przyrządzonego łososia jest słodko – kwaśna gruszka.
Moja Mama preferuje zieloną sałatę ze śmietaną i jajkiem na twardo.
Upieczony j.w. łosoś pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczny jeśli ułożymy go na liściu sałaty, delikatnie posmarujemy  odrobiną masła i posypiemy  posiekanym drobno ugotowanym na twardo jajkiem  wymieszanym z koperkiem.

Jeszcze tylko kieliszek schłodzonego białego wina.

Proponuję
Nowości
Popularne