Tort wiosenny
Tort wiosenny
Kaszanka w chlebie
Kaszanka w chlebie.jpg
Mazurek
img1_l.jpg
Faworki karnawałowe
faworki
Domowy chleb
img2_l.jpg
Przepisy i opisy arrow Przepisy i opisy arrow Prędki obiad na bazie żółtego sera
Prędki obiad na bazie żółtego sera | Drukuj |
poniedziałek, 23 lutego 2009
Zupa jarzynowa i serowe kotleciki.

Zupa jarzynowa

Możemy użyć pęczek włoszczyzny, lub paczkę warzyw mrożonych.
2 litry wody
20 dekagramów sera (dobra jest gouda)
¼ kurczaka, sól i pieprz do smaku
2 żółtka i 2 łyżki śmietany
Pęczek natki pietruszki

Kurczaka i warzywa zalewamy wrzątkiem, dodajemy trochę soli i na niewielkim ogniu gotujemy około 40 minut.
Żółtka mieszamy ze śmietaną i odrobiną gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Na końcu dodajemy utarty żółty ser z drobno posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Kotleciki z żółtego sera

Około 25 dekagramów żółtego sera (może być okrągłe salami, albo ser tylżycki)
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki mąki
Szczypta słodkiej, sproszkowanej, czerwonej papryki.
Olej do smażenia

Ser należy pokroić na plastry, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z dodatkiem papryki i na końcu w tartej bułce. Kotleciki serowe najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu.
Bardzo dobrym dodatkiem do takich kotlecików jest konfitura z żurawiny lub borówek, ale równie smacznym dodatkiem jest słodko kwaśna gruszka.
Ważne by serowe kotleciki prosto z patelni trafiły na talerze. Nie lubią czekać.

Proponuję
Nowości
Popularne